Kikare för barn: 5 fantastiska kikare för natur och lek

Vårt bästa val

Bästa kikare för små barn: Kikare för barn från Navir

En bra kikare för yngre barn eftersom den kan ta stryk och levereras med utrustning för att ta hand om den. Den förstorar bara x3, vilket är lättare att kontrollera för små barn.

Bästa kikare för äldre barn: Focus Junior 6×21 – Grön/orange

Kikare av riktigt bra kvalitet som också kan användas för att titta på både fåglar och natur, och som inte bara är en leksak.

Bästa kikare för fågelskådning: Die Spiegelburg Nature Zoom 8×21 kikare för barn

Kikare som kan förstora upp till x8, vilket är imponerande för en barnkikare. Bra för att titta på fåglar och andra föremål som är långt borta.

De 5 bästa kikarna för barn

National Geographic 6×21 kikare för barn

Funktioner:

 • Förstoring: x6
 • Bländare: 21 mm

Fin kikare i svart och gult från National Geographic. Kikaren har både en bra förstoring på x6 och en ljusöppning på 21 mm, vilket tillsammans gör det möjligt att verkligen studera naturen och djuren

Priset är också mycket överkomligt, vilket gör den till en bra presentidé även för små barn. Kvaliteten gör dock att även äldre barn kan ha glädje av den.

Moulin Roty kikare för barn

Funktioner:

 • Kan fokusera
 • Halsband ingår

Smart kikare för den lilla äventyraren. Kikaren kan fokuseras och justeras i bredd, och en praktisk halsrem ingår så att kikaren inte försvinner och är nära till hands.

Kikaren levereras med en fin liten låda att förvara den i när den inte används. Även om återförsäljaren rekommenderar den här kikaren för barn från 6 år och uppåt kan den lätt användas av yngre barn också.

Kikare till barn från Navir

Funktioner:

 • Finns i flera färger
 • Förstoring: x3
 • Nackrem och förvaringslåda ingår

En riktigt fin kikare för barn som ser ut som en kikare för vuxna i mindre storlek – men som finns i många fina färger. Kikaren levereras med en nackrem och en förvaringslåda samt skydd för glasögonen.

Priset är riktigt bra för vad du får. Det finns bara en förstoring på x3, men för nybörjare räcker det. Det är trots allt en tuff kikare som även kan användas av de yngsta.

Focus Junior 6×21 – Grön/orange

Funktioner:

 • Förstoring: x6
 • Bländare: 21 mm
 • Nackrem ingår

Här får du en kikare av riktigt bra kvalitet som även äldre barn – och även vuxna – kan njuta av. Det finns en bra förstoring och ljusöppning, och kikaren är tillverkad av kvalitetsmaterial. Du får känslan av en ”riktig” kikare och inte en plastversion för barn.

Priset är lite högre än flera av de andra kikarna, men du får också mer för pengarna. Det är en riktigt fin kikare.

Die Spiegelburg Nature Zoom 8×21 kikare för barn

Funktioner:

 • Förstoring: x8
 • Ljusöppning: 21 mm

Här får du en riktigt billig kikare som kan förstora x8, vilket är väldigt mycket för en barnkikare. Denna kikare är därför bra för öppna platser och för att titta på fåglar och flygplan, men är mindre lämplig för användning hemma i trädgården.

Priset är bland de lägsta av dem som listas på den här sidan – och du kommer knappast att hitta en billigare barnkikare. Den lämpar sig bäst för lite äldre barn som klarar av att hitta fokus längre bort och kan ta hand om det.

Varför du bör köpa en kikare till ditt barn

Barn är naturligt intresserade av att lära sig mer om sin omgivning. Kikare ger en speciell möjlighet att titta närmare på saker som inte syns så bra med blotta ögat.

Från fönstret kan du titta på fåglar i träden eller flygplan på himlen, i skogen kan du leta efter ekorrar och vid havet kan du leta efter måsar eller ankor.

Kikare är mycket mer än en leksak. Den har en riktig funktion som barnet kan använda sig av, och den gör det möjligt att titta närmare på saker som inte kan ses med blotta ögat.

Den kräver också rollspel och fantasi. För vem använder kikare? Utforskare, pirater, sjömän och äventyrare gör det – och kikaren kommer troligen att inspirera ditt barn till just sådana lekar.

Se även: kreativa saker för barn

Senast uppdaterad juni 15, 2023 av Simone Lundmark