Baka läckra våfflor för hela familjen med ett våffeljärn

Våffeljärn – Vårt bästa val

Bästa våffeljärn med en enda våffel: Wilfa WAS-623 Bell Testvinnare Pricerunner 2021, Våffeljärn

Med det här våffeljärnet från Wilfa får du en populär och snygg modell som har röstats fram som testvinnare av flera källor. Våffeljärnet gör en fantastisk våffla och har en justerbar termostat samt en dubbel non-stick-beläggning.

Bästa dubbla våffeljärn med två våfflor : Wilfa dubbla våffeljärn WDWA516W

Dubbel våffeljärn i klassisk vit färg som låter dig göra två hjärtformade våfflor samtidigt. Våffeljärnet har både en justerbar termostat, en dubbel non-stick-beläggning och en indikatorlampa.

Bästa våffeljärn för belgiska våfflor: Sage Smart Waffle Iron BWM620UK

Det här smarta våffeljärnet är ett belgiskt våffeljärn från Sage som ger dig två läckra och krispiga belgiska våfflor samtidigt. Dessutom har våffeljärnet även tre andra funktioner, till exempel kärnmjölk, choklad och klassiskt.

Gör krispiga våfflor enkelt och snabbt med ett våffeljärn

Med ett våffeljärn av god kvalitet kan du snabbt och enkelt göra krispiga våfflor för hela familjen.

Du kan använda våffeljärnet för att göra klassiska våfflor, men du kan också göra andra hälsosamma varianter. De våfflor du kan göra med våffeljärnet begränsas nästan bara av din fantasi.

Våffeljärnet är en otroligt smart och flexibel maskin att ha i köket. Den kan användas till allt från frukost till lunch och middag, beroende på dina önskemål och behov. Nedan hittar du 10 olika våffeljärn så att du kan välja din favorit.

Enkelt våffeljärn

Åviken Diamond våffeljärn enkel

Funktioner:

Mått: 26 x 24 x 7 cm.

Varumärke: Åviken

Färg: Silver och svart

Här får du ett enda våffeljärn från Åviken, som röstats fram som testvinnare av Råd & Rön. Du får alltså ett av de bästa våffeljärnen på marknaden, som ingår i de svenska experternas stora test. Det här våffeljärnet gör våfflor med fem hjärtan.

Det är tillverkat av tjockt aluminium och har en non-stick-beläggning, vilket gör det lättare att ta bort våfflorna och rengöra järnet efter användning. Dessutom har våffeljärnet ett handtag av plast, vilket gör att du inte bränner dig på det.

Åviken Diamond har också en justerbar termostat, så att du själv kan ställa in och justera temperaturen vid behov. Tack vare den snygga designen kan våffeljärnet förvaras upprätt, vilket innebär att det tar mindre plats när det inte används.

Wilfa WAS-623 Bell Testvinnare Pricerunner 2021, våffeljärn

Funktioner:

Mått: 36 x 26 x 16 cm.

Varumärke: Wilfa

Färg: Silver och svart

Wilfa WAS-623 är ett annat populärt våffeljärn som har ingått i flera tester. Om du letar efter ett av de bästa våffeljärnen är den här modellen ett självklart alternativ. Våffeljärnet har faktiskt utsetts till testvinnare av Tek.no 2019 och Pricerunner 2021.

Med det här våffeljärnet kan du enkelt och snabbt göra dina egna krispiga våfflor hemma. Du får sex stora och extra djupa hjärtan. Våfflorna är klara när signallampan på modellen lyser. Dessutom kan du välja att justera termostaten själv, eftersom den är justerbar.

Våffeljärnet har också en dubbel non-stick-beläggning. Detta gör det enkelt att ta bort våfflorna när de är klara och att rengöra maskinen efter användning. Sist men inte minst kan du förvara våffeljärnet på kanten så att det inte tar för mycket plats i köket.

Sage den problemfria våfflan

Funktioner:

Mått: 24,1 x 29,2 x 14,6 cm.

Varumärke: Sage

Färg: Silver och svart

Med Sage the No-Mess Waffle får du ett våffeljärn i rostfritt stål som, som namnet antyder, ser till att det inte pyr under bakningen av våfflor. Våffeljärnet har faktiskt ett spår längs kanten som samlar upp all smet som blir över. Detta gör det lättare att rengöra och minimerar spill av smet.

Dessutom har Sage No-Mess Waffle en blå lampa som talar om för dig när järnet är redo att användas. Ytan är tillverkad av non-stick-material, så det är lätt att ta bort våfflan från järnet när den är klar.

Maskinen har sju olika inställningar. På så sätt kan du välja om du till exempel vill ha en lätt och luftig våffla eller en mörk och krispig våffla.

Våffeljärn Singel Classic

Funktioner:

Mått: 32 x 22 x 22 cm.

Varumärke: Åviken

Färg: Vit och svart

Letar du efter ett gammaldags våffeljärn? Då kan den här modellen från Åviken vara något för dig. Våffeljärnet är tillverkat i traditionell design med kvadratisk form och vit färg.

Eftersom det är ett gammaldags våffeljärn har modellen inte så många funktioner. Å andra sidan har våffeljärnet en non-stick-beläggning och en aluminiumbelagd yta. Detta gör att våffeljärnet är lätt att rengöra efter användning och förhindrar att våfflorna bränns under gräddningen.

När du bakar våfflor med det här våffeljärnet får du också fyra stora hjärtan. Det är möjligt att förvara våffeljärnet på högkant, så att det tar minimalt med plats i köksskåpet.

Princess 132465, våffeljärn

Funktioner:

Mått: 29,7 x 23 x 13,3 cm.

Varumärke: Princess

Färg: Svart

Om du älskar bubbelvåfflor bör du investera i ett bubbelvåffeljärn. Och det är precis vad du får här med det här våffeljärnet i svart färg från Princess. Tack vare den smarta konstruktionen är våfflorna i själva verket gjorda i en sexkantig form med en bubbelstruktur.

Med det här våffeljärnet kan du baka dina våfflor på mindre än 5 minuter. Dessutom har våffeljärnet en non-stick-beläggning, så du kan vara säker på att dina våfflor aldrig bränns. Det garanterar också att du enkelt kan ta bort dem från strykjärnet när de är färdiga.

Dessutom har våffeljärnet en automatisk temperaturkontroll som ser till att enheten inte blir för varm. Tillsammans med cooltouch-handtaget säkerställer detta att du inte bränner dig på enheten.

Dubbel våffeljärn

Wilfa dubbel våffeljärn WDWA516W

Funktioner:

Mått: 34,6 x 24,6 x 8,9 cm.

Varumärke: Wilfa

Färg: Vit och svart

Det här våffeljärnet från Wilfa är ett dubbelt våffeljärn i vit färg som gör att du kan göra två hjärtformade och krispiga våfflor samtidigt. Tack vare den justerbara termostaten kan du ställa in bakningstemperaturen så att våfflorna blir precis som du vill ha dem.

När våfflorna är klara lyser våffeljärnets indikator. Därefter kan du ta bort våfflorna från plattan och de är färdiga att ätas.

Dessutom har våffeljärnet en dubbel non-stick-beläggning. Detta gör det inte bara lättare att ta ut våfflorna och att de inte bränns, utan gör också rengöringen betydligt enklare.

OBH Nordica dubbel våffeljärn – modell 6969

Funktioner:

Mått: 27,6 x 37,5 x 12,9 cm.

Varumärke: OBH Nordica

Färg: Svart

Det här är ett enkelt och vackert dubbelt våffeljärn i svart färg från OBH Nordica. Med våffeljärnet kan du baka två stora våfflor samtidigt, vilket ger dig totalt 10 hjärtformade våfflor. På så sätt kan du göra fler våfflor snabbare.

När våffeljärnet är varmt och redo att användas visas det av indikatorlampor. Våffeljärnet har dessutom en non-stick-beläggning, så du behöver inte ägna mycket tid åt att ta bort våffeln från enheten eller rengöra enheten efter användning. Under våffelbakningen kan du själv ställa in och reglera temperaturen tack vare den justerbara termostaten. Temperaturen kan justeras i fem steg, så du kan välja det steg du vill ha.

Wilfa BW-1000B våffeljärn

Funktioner:

Mått: 27 x 27,5 x 14 cm.

Varumärke: Wilfa

Färg: Svart

Wilfa BW-1000B är ett belgiskt våffeljärn från Wilfa som gör krispiga och läckra belgiska våfflor. Enheten är svart och utrustad med en praktisk funktion som gör att våfflorna blir extremt mjuka på insidan, medan de är sköna och krispiga på utsidan.

Dessutom har enheten en smart non-stick-beläggning, så du kan vara säker på att den är lätt att rengöra. Det gör det också lätt för dig att ta bort våfflan när den är klar. Eftersom det här är ett dubbelt belgiskt våffeljärn kan du baka två våfflor samtidigt.

Sist men inte minst har Wilfa BW-1000B en justerbar termostat och indikatorlampor. På så sätt får du vägledning genom hela processen när du bakar dina våfflor.

Sage Smart våffeljärn BWM620UK – silver

Funktioner:

Mått: 46,6 x 37,4 x 41,6 cm.

Varumärke: Sage

Färg: Silver och svart

Här får du ett annat belgiskt våffeljärn i form av ett dubbelt våffeljärn som kan göra två belgiska våfflor samtidigt. Förutom att göra belgiska våfflor kan du också välja mellan tre andra funktioner, t.ex. klassisk, choklad och kärnmjölk. På så sätt kan du göra de våfflor som du tycker bäst om.

Sage Smart Waffle har ännu fler alternativ, eftersom du också kan välja om våfflorna ska vara mörka eller ljusa. Våffeljärnet beräknar sedan den korrekta gräddningstiden enligt dina val, så att våfflorna tillagas i enlighet med detta.

Dessutom har Sage The Smart Waffle termiskt tillverkade värmeelement som ger en jämn värmefördelning. Detta garanterar att båda våfflorna tillagas med ett jämnt resultat. Designen i silver och svart är enkel, och därför har enheten också en droppbricka som samlar upp smeten som rinner över. Dessutom kommer dina våfflor aldrig att brännas eller fastna tack vare enhetens non-stick-beläggning.

Coop dubbel våffeljärn

Funktioner:

Mått: 10,3 x 34,7 x 23,7 cm.

Varumärke: Coop

Färg: Svart

Här får du ett dubbelt våffeljärn från Coop till ett bra pris som kan göra två stora våfflor samtidigt. Med det här dubbla våffeljärnet kan du snabbt göra en läcker efterrätt eller liknande för hela familjen.

Våffeljärnets temperatur kan enkelt justeras enligt den typ av våffel du vill ha. Du kan göra både ljusa och mjuka våfflor och mörka och krispiga våfflor. Om du väljer den lägsta temperaturen kan du också använda apparaten för att värma upp våfflor som blivit kalla.

Båda plattorna har också en slip-on-beläggning, så du behöver inte lägga ner mycket arbete på att ta bort våfflorna från plattorna eller rengöra dem efteråt.

Tips för att göra perfekta våfflor med ett våffeljärn

Om du ska baka våfflor är det bra att veta hur du gör det på bästa sätt. Här är några tips som hjälper dig att göra perfekta våfflor med ett våffeljärn.

Läs instruktionerna
Det är mycket viktigt att du läser instruktionerna så att du kan lära dig hur du gör våfflor med just ditt våffeljärn. Varje våffeljärn har nästan alltid sina egna egenskaper och funktioner som du bör känna till. Om du vill ha en perfekt våffla är det därför en bra idé att läsa instruktionerna.

Kontrollera inte våffeln, utan vänta på att våffeljärnets indikatorlampa tänds eller att ångan upphör. Om du kontrollerar våfflan innan den är klar riskerar du att våfflan går sönder när du öppnar enheten. Vänta därför tålmodigt med att öppna våffeljärnet tills du är säker på att våfflan är perfekt tillagad.

Var uppmärksam på om våfflan sitter fast: Om våfflan fastnar i våffeljärnet, lägg mer olja, smör eller liknande på enheten nästa gång du använder den. Alternativt kan du lägga till mer smör eller vegetabilisk olja i smeten. Du kan justera detta som du vill. Du kan också välja ett våffeljärn med en non-stick-beläggning.

Håll våfflorna varma: Om du gör våfflor till hela familjen behöver du göra fler. Här behöver du inte låta dina färdiga våfflor bli kalla medan du bakar de sista. Du kan ställa in de färdiga våfflorna i ugnen på låg värme för att hålla dem varma. Det ger lite extra krispighet åt våfflorna medan du äter upp de andra.

Rengör våffeljärnet så snart det har svalnat: Låt aldrig smeten stå eller maskinen stå. Om du rengör våffeljärnet snabbt blir det lättare att ta bort smeten som fastnat på plattorna. Om du låter smeten sitta för länge blir det svårt att få bort den. Försök därför att rengöra våffeljärnet medan det fortfarande är lite varmt.

Ställ aldrig våffeljärnet i diskmaskinen: En sak du alltid ska komma ihåg är att du aldrig ska ställa våffeljärnet i diskmaskinen. Ibland kan du hitta modeller där du kan placera vissa delar i diskmaskinen. Detta är naturligtvis okej så länge du inte stoppar in hela enheten i maskinen. Det förstör den och du kan inte längre göra våfflor.

Välj rätt våffeljärn för dina behov

Innan du köper ett våffeljärn finns det några saker du bör tänka på. Du bör aldrig bara köpa det första och bästa våffeljärnet du hittar. Tänk istället på dina behov och önskemål när det gäller ett våffeljärn.

Det finns många olika modeller på marknaden i dag, så du kan vara säker på att du kan hitta en som passar dina behov. När du har bestämt dig för vad du vill att din apparat ska kunna göra blir det mycket lättare för dig att köpa ett nytt våffeljärn.

Funktioner

Många våffeljärn är utrustade med olika funktioner så att du kan anpassa dem efter dina önskemål och behov. I vissa modeller kan du justera temperaturen, så att du kan bestämma om du vill ha en mjuk och fluffig våffla eller en mörk och krispig våffla.

Flera våffeljärn har dessutom en indikatorlampa så att du kan se när det är klart för användning. Du kan också se när våfflan är klar, vilket alltid är ett plus. Nyare modeller har också en dropplåda eller en ränna för att samla upp överflödig smet. Det finns så många olika funktioner att du måste ta reda på vilka du behöver.

Typ

Du bör också tänka på hur många våfflor du räknar med att göra med ditt nya våffeljärn. Om du har en familj på fyra personer eller ofta har gäster på besök bör du förmodligen välja ett dubbelt våffeljärn framför ett enkelt våffeljärn. På så sätt kan du göra fler våfflor samtidigt, vilket minskar tillagningstiden avsevärt.

Storlek och lagringsutrymme

Våffeljärnet ska vara ett roligt och praktiskt tillskott i köket. Det betyder att du också måste kunna placera den på köksbänken eller i ett köksskåp utan att det blir stökigt.

Om du har ett litet kök eller begränsat bänkutrymme är det en bra idé att välja en modell som kan stå på högkant. Det innebär att våffeljärnet inte tar upp mycket plats när det förvaras i till exempel köksskåpet.

Budget

Våffeljärn finns i olika prisklasser, så du kan välja en modell som passar din budget. Det finns många billiga alternativ, precis som det finns dyra våffeljärn. Det betyder att det finns ett våffeljärn för varje budget.

Därför bör du också tänka på hur mycket pengar du faktiskt vill spendera på ett våffeljärn innan du börjar leta. På så sätt kan du begränsa din sökning innan du ens börjar leta. Detta hjälper dig att begränsa antalet våffeljärn som du kan titta närmare på.

Se även: den bästa kaffemaskinen med timer

Fördelar med ett våffeljärn

Även om vissa människor alltid väljer att köpa sina våfflor utifrån, kan du enkelt göra dina egna läckra våfflor hemma. Här är flera fördelar med att ha ett eget våffeljärn i köket.

Du sparar pengar

Om du älskar att köpa färdiga våfflor från snabbköp, restauranger, caféer eller liknande kan du spara mycket pengar genom att göra dem själv. I slutändan kostar det mycket mindre att göra våfflor med ett våffeljärn hemma än att köpa dem på ett kafé, en restaurang osv.

Du kan göra dina våfflor som du vill

Om du köper dina våfflor kan du inte göra dem precis som du vill ha dem. Det kan du göra om du har ett eget våffeljärn. Du kan välja hur du vill göra smeten och du kan välja mellan alla möjliga typer av toppings. På så sätt kan du göra din drömvåffla som passar din smak. Detta gäller även om du har familj, vänner eller andra gäster på besök.

Du kan göra nyttigare våfflor

En annan fördel med att skräddarsy dina våfflor är att du kan välja att göra dem mycket nyttigare. Det finns många våffelrecept på nätet som är fulla av grönsaker och annat. På så sätt kan du göra hälsosamma våfflor som du kan äta när som helst.

Gör våfflor enkelt och snabbt till lunch eller middag

Att ha ett våffeljärn hemma är inte bara en bra maskin att göra frukost med. Ett våffeljärn är faktiskt otroligt mångsidigt och kan användas till mycket mer än du kanske tror. Det finns otaliga sätt att göra dina våfflor lämpliga att äta både till lunch och middag. Om du är osäker på vad du ska göra är det snabbt och enkelt att göra en våffeldeg och sedan baka dem i våffeljärnet.

Allt detta är goda skäl till varför du bör investera i ett våffeljärn för hemmet. Men den mest uppenbara fördelen med att göra våfflor hemma med ett våffeljärn är förstås smaken.

Läs också: Gör perfekta pommes frites med en pomfritmaskin

Senast uppdaterad juni 13, 2023 av Simone Lundmark