Fjärilsbuskar: Locka fjärilar till din trädgård med en fjärilsbuske

Vårt bästa val av fjärilsbuskar

Bästa fjärilsbusken med vita blommor: fjärilsbuske

Om du vill förgylla din trädgård med en vacker vitblommig fjärilsbuske är detta ett utmärkt alternativ. Det är en fantastisk buske som lockar fjärilar på bästa sätt.

Bästa rosa blommande fjärilsbuske: Fjärilsbuske ’Pink Delight’

Detta är en vacker fjärilsbuske med rosa till lila blommor som kommer att pryda vilken trädgård som helst. Busken har eleganta blomställningar som ofta blir upp till 25 centimeter långa.

Bästa fjärilsbuske med blå blommor : fjärilsbuske ’Empire Blue’

Med denna vackra fjärilsbuske kommer din trädgård att lysa upp med vackra mörkblå blommor. Den lockar till sig många fjärilar, vilket du verkligen kommer att uppskatta när du sitter ute och njuter av din trädgård.

5 vackra fjärilsbuskar för trädgården

Fjärilsbuske

Funktioner:

Höjd: 1-3 m.

Bredd: Okänd

Bladfärg: Grågrön

Blomfärg: Vit

Plats: Sun

Här får du en vacker fjärilsbuske med en härlig doft som lockar fjärilar till din trädgård. Denna lilla och välförgrenade buske har en kompakt växtsätt och passar både i krukor och i mindre trädgårdar.

Så om du inte har så mycket utrymme men ändå drömmer om en fjärilsbuske är denna buske ett självklart val för dig. Fjärilsbusken har rent vita blommor i långa, spetsiga klasar som ofta är upp till 15 centimeter långa.

Dessutom har busken smala och lansettformade grågröna blad med en vit filtad undersida. De eleganta blomställningarna kan ses från augusti till oktober, och det är dessa som lockar fjärilar till trädgården.

Fjärilsbuske ’Black Knight’

Funktioner:

Höjd: 2-3 m.

Bredd: 2-3 m.

Bladfärg: Grågrön

Blomfärg: Violett

Plats: Full sol

Med denna fjärilsbuske får du en medelstor buske med vasformad/upphetsad tillväxt. Busken har svartlila blommor i långa spetsiga klasar som ofta är upp till 25 centimeter långa.

Blommorna har en härlig doft och kan ses från augusti till oktober. Du kan vara säker på att de vackra blomställningarna kommer att locka till sig många fjärilar. Själva bladen är lansettformade och grågröna med en vit filtad undersida.

Fjärilsbuske ’Pink Delight’

Funktioner:

Höjd: 2-3 m.

Bredd: 1 ,8-2 m.

Bladfärg: Grågrön

Blomfärg: Rosa

Placering: Full sol

Detta är återigen en medelstor fjärilsbuske med vasformad/utbredd tillväxt. Om du vill ha en färgstark buske som verkligen kommer att pryda trädgården bör du titta närmare på denna sort.

Denna fjärilsbuske har rosa till lila blommor i långa och spetsiga klasar, ofta upp till 25 centimeter långa. Blommorna har en härlig doft, så du kommer att njuta av busken när du sitter i trädgården. De eleganta blomställningarna kan ses från augusti till oktober.

Busken har inte bara vackra blommor, den har också lansettformade grågröna blad med en vit filtad undersida. På det hela taget är det en mycket attraktiv fjärilsbuske som fjärilar kommer att älska.

Fjärilsbuske ’Empire Blue’

Funktioner:

Höjd: 1 ,2-1,8 m.

Bredd: 60-80 cm.

Bladfärg: Grågrön

Blomfärg: Blå

Plats: Full sol

Denna klassiska mörkblå fjärilsbuske är en fröjd för ögonen. Du kommer definitivt att älska att titta på denna buske som lockar fjärilar på bästa sätt. Dessutom är blommorna väldoftande, vilket alltid är ett plus.

Busken är medelstor och har en vasformad/spetsig tillväxt. De vackra blommorna sitter i långa spetsiga klasar och blir ofta upp till 25 centimeter långa. Dessa blomställningar kan ses från augusti till oktober. Dessutom har fjärilsbusken lansettformade grågröna blad med en vit filtad undersida.

Fjärilsbuske ’Royal Red’

Funktioner:

Höjd: 2-3 m.

Bredd: 1 ,8-2,5 m.

Bladfärg: Grågrön

Blomfärg: Rosa

Placering: Full sol

Letar du efter en fjärilsbuske med vackra mörkrosa blommor? Då bör du ta med den här busken i dina överväganden. Blommorna kan bli upp till 10-25 centimeter och har en härlig doft.

Den här busken blommar från juli till september och är perfekt för din trädgård. Själva bladen är lansettformade och grågröna. Du kommer inte att tröttna på att ha denna vackra fjärilsbuske i din trädgård.

Varför köpa en fjärilsbuske till din trädgård?

Det råder ingen tvekan om att en fjärilsbuske är en av de vackraste buskarna i trädgården. En sådan buske är inte bara fylld av vackra blommor och fina färger, den lockar också till sig fjärilar.

Detta är helt klart de viktigaste fördelarna med att ha en fjärilsbuske. Det finns faktiskt inget bättre än att sitta ute i trädgården och njuta av att se många fjärilar njuta av din buske.

Dessutom kan du se fram emot att fjärilsbuskar vanligtvis har doftande blommor. Så om du befinner dig nära busken kan du kanske få en doft av en härlig doft.

Naturligtvis är fjärilsbuskar oftast vackrast under blomningsperioden. Men det är också möjligt att njuta av din buske resten av året. Du måste bara se till att du tar hand om den på rätt sätt. Om du gör det kan du njuta av din fjärilsbuske året runt.

Se även: vackra fruktträd för trädgården

Välj den bästa fjärilsbusken för dig

Det finns så många olika fjärilsbuskar att välja mellan att det kan vara svårt att hitta rätt. Det finns dock flera saker du kan tänka på så att du gör rätt val.

Tänk först och främst på utrymmet. Hur mycket utrymme har du för en sådan buske? Fjärilsbuskar finns i flera olika storlekar, så det är värt att tänka på det. Du kan också fundera på vilken färg som passar bäst i din trädgård.

Det kan hända att en fjärilsbuske med blå blommor är det perfekta valet, eller att du i stället ska välja en buske med vita blommor. Allt beror på vad du tycker passar bäst i din trädgård.

Relaterat: hur du bjuder in fåglar till din trädgård med en fågelmatare

Saker att veta om fjärilsbuskar

Hvornår blomstrer sommerfuglebuske?

Sommerfuglebuske er kendt for at have en lang blomstringsperiode. Blomstringsperioden går fra juli til oktober. Dog kommer dette an på, hvilken sommerfuglebusk der er tale om.

När ska fjärilsbuskar klippas?

Det rekommenderas att du klipper din fjärilsbuske tidigt på våren, i mars eller april, för att se till att så många blommor som möjligt kommer fram. Om det har varit en hård vinter kan du lätt beskära din buske ganska hårt.

Hur höga blir fjärilsbuskar?

Den varierar från fjärilsbuske till fjärilsbuske. Vanligtvis blir dvärgsorter mellan 60 och 150 centimeter höga. Andra sorter kan lätt växa från 150 centimeter upp till 2-3 meter. Det beror på beskärningen och växtförhållandena.

Hur snabbt växer fjärilsbuskar?

Det beror på arten, växtförhållandena och hur du tar hand om din fjärilsbuske.

Vilken fjärilsbuske lockar flest fjärilar?

Buddleja är en särskilt populär fjärilsbuske eftersom den lockar många fjärilar. Men det kan vara en bra idé att prata med en återförsäljare eller din lokala plantskola om du vill veta mer om detta.

Senast uppdaterad juli 22, 2022 av Simone Lundmark