Guide för rengöring av mattor: ta bort fläckar, smuts och smuts

Mattor används flitigt, utan att vi egentligen gör något alls. Varje gång du går över din matta blir den lite mer använd och lite smutsigare. Därför måste den rengöras då och då.

Rengøringsguide - Rens af tæpper

Oavsett om du har heltäckande mattor eller en enda i vardagsrummet som behöver rengöras kan du hitta alla svar här. Lär dig mer om professionell rengöring, VS-rengöring som du kan göra själv och ta reda på när du faktiskt behöver få din matta rengjord.

Hur ofta ska mattor rengöras?

hvor ofte skal man rense sit tæppe

Du bör dammsuga mattan varje gång du dammsuger resten av golvet, men hur ofta bör en matta rengöras eller tvättas? Om du tvättar eller rengör din matta för ofta kan det slita på den, och det är viktigt att hitta en fin balans mellan underhåll och underhållsmissbruk.

Kort sagt, du bör rengöra din matta vid behov. Ta en titt då och då och bestäm om du behöver en rengöring. Olika människor har olika tolerans, men om du börjar se fläckar eller missfärgningar är det dags.

Du behöver inte tvätta hela mattan om det bara är en enda fläck – se det sista avsnittet för mer information om detta.

Din matta kanske bara är smutsig. I så fall kan du ta ut den och slå den. Kom ihåg att bära en mask med filter så att du inte andas in damm och smuts, och låt mattan hänga utomhus ett tag innan du tar av den.

Mer om mattor: se vår rekommendation om mattor i vardagsrummet här

Omfattningen av mattrengöring

När du bestämmer dig för att din matta behöver rengöras eller tvättas måste du ta reda på om du kan göra det själv eller om du behöver anlita en yrkesman. Du kan lätt göra en del mattrengöring själv, men om det är en matta som täcker hela golvet eller om den är i riktigt dåligt skick eller behöver särskild vård kan du behöva hjälp.

Innan du börjar, bestäm dig för hur mycket energi du är villig att lägga ner.

Rengör mattan ytligt innan du börjar rengöra den. Dammsug den med ett lämpligt munstycke, helst i V-rörelser, såvida inte mattan har lugg – i så fall ska du skona materialet och dammsuga i samma riktning som luggytorna.

Professionell mattrengöring

Du kan betala för mattrengöring via olika företag. Mattrengöring är ingen ny bransch, och om du har riktiga mattor eller mattor av känsligt material kan det vara en bra idé att anlita en specialist.

Priserna för mattrengöring beräknas vanligen i kvadratmeter och börjar vanligtvis på cirka 70 pund. Ju finare och mer krävande materialet är, desto dyrare blir priset. Du bör därför ta väl hand om dina riktiga mattor.

Relaterad artikel: se vårt test av mattrengörare här

Rengör dina mattor själv

rens af tæpper

Om dina mattor är i bättre skick men behöver en kärleksfull hand kan du göra följande:

  • Lös upp tvålflingor (1 dl) i varmt vatten (3 dl)
  • Låt vattnet bli ljummet och gnugga de färgade områdena på mattan med en trasa
  • Låt den sitta i cirka 30 minuter
  • Skölj med rent vatten

En riktigt gammal matta kan också ha nytta av en högtryckstvätt. Du behöver inte anlita någon för att göra detta, eftersom du kan köpa eller hyra en högtryckstvätt som du kan använda själv. Den kan också användas i trädgården efteråt.

Använd aldrig en högtryckstvätt inomhus. Ta med mattan ut och laga den där så att du inte förstör väggarna eller golven. Kom ihåg säkerhetsutrustning och läs på om hur du använder en högtryckstvätt på rätt sätt.

Det är också möjligt att använda en ångrengörare eller dammsugare för att rengöra mattor etc., t.ex. fönster och kakel. Det finns också många olika rengöringsmedel som är speciellt utformade för mattor och andra material.

Tips för rengöring av mattor

Se alltid till att du har rengjort mattan ytligt innan du börjar med en djupare rengöring. Det är inte bra att rengöra mattor för ofta, eftersom det sliter på materialet.

Om du inte vet vilket material din matta är gjord av måste du vara extra försiktig. Om det inte finns någon etikett att läsa ska du inte använda starka kemikalier utan behandla den försiktigt med tvål och vatten.

Ta bort fläckar från din matta

Om det bara är en enda fläck behöver du inte rengöra hela mattan. Tvättmedel, fläckborttagningsmedel och liknande produkter räcker ofta till, och lite varmt vatten kan räcka långt. Vita mattor klarar ofta av blekmedel också, men se till att du läser etiketten först.

Om du har en matta med lång lugg, t.ex. rya, kan du ofta ta bort fläckar med en ljus, ren frottéhandduk, ljummet vatten och ett milt tvättmedel.

På alla mattor kan torkade eller tunga fläckar tas bort med hjälp av en dammsugare, vanligt diskmedel eller tvättmedel och en borste.

Senast uppdaterad juli 20, 2022 av Simone Lundmark