Guide till putsa silver (3 olika metoder)

Silverbestick, riktigt silver, behöver poleras då och då för att behålla sitt vackra, glänsande utseende. Det är en bra idé att göra det regelbundet så att du inte behöver bära runt på allt när gästerna kommer.

Det är långt ifrån alla som har silverbestick som kräver vård och omsorg, men även om det bara är ett enstaka föremål, som en dopkopp eller ett arvegods, är det bra att ta hand om det och underhålla det. Silver kan få obehagliga färger och fläckar, men båda är tillfälliga och kan tas bort med en bra polish! Du kan läsa mer om detta i den här guiden.

Varför du ska komma ihåg att polera silverbestick

Silverbestick är vackert att se på och bra att täcka upp med, men silver kräver en viss mängd underhåll. Med tiden kommer den att bli fläckig och missfärgas, men det finns botemedel.

En enkel polering kan ta hand om ärtorna, och nej, du behöver inte sitta med en polerduk och använda knogelfett på varje millimeter av ytan. Det finns många alternativ för att polera silverbestick hemma som du kan utnyttja.

Det är bättre att polera silvret när du behöver det än strax innan du behöver det – det kan bli för mycket.

Rengöringsmedel för silverpolish

Du kan köpa silverpolish för att få ditt silver att glänsa. Du skrubbar den smutsiga eller missfärgade ytan med en trasa och polermedlet eller följer de andra anvisningarna på etiketten.

Det är ett mer gammaldags sätt att behandla silverbestick, men polish är inte dyrt och det är ett bra sätt om du är väldigt noga med ditt silver. Det kan till exempel vara bra om du har mycket silverbestick och vill se till att allt rengörs för hand.

Men det är inte den enda vägen du kan gå. Du kan enkelt polera silverbestick med hjälp av saker som du har hemma.

Huskurer för att polera silverbestick

Om du inte vill gå ut och spendera pengar på polering, till exempel om det bara finns ett eller två föremål med sentimentalt värde, finns det alternativa sätt att polera silverbestick. Du kan enkelt rengöra silver med saker som du hittar i hemmet, oavsett vem du är, eller som du kan få tag på billigt och använda för andra sysslor.

Vatten, aluminiumfolie och bakpulver

Du kan polera silver med hjälp av saker som du kan hitta i ditt hem:

 • Silverpapper eller bakpulver
 • Salt
 • Kokande vatten
 • Vinäger, om nödvändigt

Så här gör du:

 • Blanda bakplåtspapper eller bakpulver med salt och kokande vatten i en folieform
 • Om du använder bakpulver i stället för aluminiumfolie, häll även ättika över blandningen
 • Sätt in bestickorna så att de inte rör vid varandra. Se till att vattnet täcker den..
 • Vänta i en halv minut
 • Plocka upp silverbestick med en tång eller andra redskap så att din hud inte kommer i kontakt med vattnet. Avlägsna eventuella rester med en trasa..

Tandkräm

Du kan också enkelt polera dina silverbestick med tandkräm och en gammal tandborste. Och ja, det är precis vad det låter som:

 • Lägg lite tandkräm på en gammal tandborste
 • Skrubba silvret med tandborsten – var försiktig så att du inte river ytan

När du tvättar bort skummet kommer du att se en otrolig skillnad! Det här tricket fungerar dock inte med mer ömtåligt eller detaljerat silver, till exempel små kedjor eller utsmyckade skedar.

Relaterat: Hur du vässar dina köksknivar

Tips om polering av silverbestick

Kom ihåg sunt förnuft när det gäller att polera silverbestick. Silver är starkt, men inte i alla former. Var försiktig med de ömtåliga föremålen och se till att du hittar det bästa sättet att rengöra dina enskilda föremål.

Huskurer kan vara hårdare än polish, och du måste vara medveten om detta när du rengör ditt silver. Tunt silver kan till exempel skadas om du skrubbar för hårt eller använder för stora och våldsamma blandningar av olika produkter.

Polera silverbestick regelbundet för att hålla dem snygga. Håll ett öga på den och se när något behöver göras – det kan gå lång tid mellan lackeringarna, så oroa dig inte för att behöva göra det för ofta.

Ta hand om dina silverbestick

Det bästa sättet att ta hand om dina silverbestick är att förvara dem inlindade i syrafritt silkespapper eller i rena, nytvättade bomullsdukar – tänk på att helt nya textilier kan innehålla vissa ämnen som skadar silverbestick.

Du kan enkelt ställa ut dina silverbestick i glasskåp eller på hyllor, men de behöver oftare poleras. Det är luftcirkulationen som ger fläckar på silverbestick, så stängda behållare och försiktig hantering är avgörande för att få det att hålla länge.

När du tar väl hand om ditt silver och förvarar det säkert och lufttätt behöver du oftast polera det mindre.

Se även: Avkalkning av kaffemaskiner – hur man gör

Senast uppdaterad december 2, 2022 av Simone Lundmark