Du vet att du måste avkalka din kaffemaskin – men hur ofta? Hur? Och varför? Ta reda på det här.
Vi har skapat den ultimata guiden för avkalkning av kaffemaskiner så att du kan förlänga maskinens livslängd och njuta av den bästa koppen kaffe gång på gång.
Läs vidare om du vill bli expert på avkalkning av kaffemaskiner.
Olika metoder för avkalkning av kaffemaskiner
Vi älskar hushållsråd och effektiva städtips. Därför har vi sammanställt tre vanliga metoder för att avkalka kaffemaskiner, så att du kan använda de produkter du redan har hemma.
1: Vinäger eller ättiksyra
Du kan använda antingen ättika eller ättiksyra för att avkalka kaffemaskinen. Vinäger ska blandas 1:1 med vatten och ättiksyra ska blandas 1:4 med vatten.
Maskinen ska sköljas noggrant efter avkalkning med ättika. Kom dessutom ihåg att blandningen inte får vara i maskinen i mer än 20 minuter innan du börjar. Detta skiljer metoden från citronsyremetoden nedan.
2: Citronsyra och vatten
Du kan också använda en blandning av citronsyra och vatten för att avkalka kaffemaskinen. Här ska du använda 1 matsked citronsyra och 1 liter vatten. Om du använder den här metoden häller du blandningen i maskinen och låter den stå över natten. Sedan kan du köra igenom kaffemaskinen.
Kom ihåg att skölja maskinen ordentligt efter avkalkning med citronsyra. Den ska rengöras med kokande vatten
3: Avkalkningsprodukter från tillverkaren
Du kan också använda avkalkningsprodukter från tillverkaren av kaffemaskinen. Detta är en bra metod för dem som inte använder vinäger eller citronsyra regelbundet i hemmet. Det är dock också det dyraste alternativet.
Förfarande – hur du avkalkar din kaffemaskin
Så här kan du avkalka din kaffemaskin i fyra steg. Den här guiden är till för dem som använder ättika för avkalkning.
- Blanda ingredienserna och häll blandningen i maskinen: Blanda först vinägern med vatten. Du kan använda en halv liter vinäger och en halv liter vatten till blandningen.
- Kör maskinen för första gången: Efter högst 20 minuter sätter du igång kaffemaskinen och låter blandningen rinna igenom.
- Kör maskinen flera gånger: Häll rent vatten i maskinen och kör den några gånger.
- Skölj ordentligt: Efter några bryggningar med vatten kan du skölja kaffemaskinen med rent vatten – och du är redo att brygga kaffe igen.
Om du använder ättiksyra kan du använda ovanstående metod, men du bör använda ett blandningsförhållande på 1:4.
Relaterad artikel: Kom igång med att rengöra din kaffemaskin
Varför ska du avkalka din kaffemaskin?
Det finns flera goda skäl till varför du bör avkalka din kaffemaskin – här är fem av dem:
- Du förlänger livslängden på din kaffemaskin
- Du undviker kalkrester i ditt kaffe
- Du upprätthåller den optimala temperaturen
- Du minskar bryggningstiden
- Du minskar bullret från kaffemaskinen
När kalken är borta går allting lite lättare och snabbare. Eftersom en kalkfri kaffemaskin behöver mindre tid för att nå rätt temperatur kan du minska bryggningstiden och bullret och säkerställa en optimal temperatur.
Kan metoderna användas för alla kaffemaskiner?
Du kan använda alla metoder som nämns för alla typer av kaffemaskiner. Den fungerar därför för:
- Avkalkning av espressomaskiner
- Avkalkning av vattenkokare
- Avkalkning av kapselkaffemaskiner
Vissa maskiner har löstagbara delar som kan kastas i tvättmaskinen. Du kan göra detta regelbundet för att hålla maskinen ren. Kontrollera också om maskinen har ett automatiskt självrengöringsprogram.
Avkalkning av kaffemaskinen: hur ofta ska du göra det?
Vill du ha en bättre uppfattning om hur ofta du ska avkalka din kaffemaskin? Ta sedan en titt på hur mycket kalk det finns i vattnet i ditt område.
Så här gör du:
- Besök Borger.dk
- Klicka på ”Nästa”
- Klicka på ”Drinking water hardness” i den vänstra menyn
- Hitta din kommun på kartan
När du har fått numret för din kommun kan du kontrollera tabellen nedan:
Hårdhet | Beskrivning | Frekvens |
< 4 | Mycket mjuk | Varannan månad |
4 – 8 | Mjuk | Varannan månad |
8 – 12 | Medium | Månadsvis |
12 – 18 | Ganska svårt | Månadsvis |
18 – 24 | Hårt | 1 – 2 gånger i månaden |
24 – 30 | Mycket svårt | Varannan vecka |
> 30 | Extremt hårt | Veckovis |
Relaterad artikel: de bästa espressomaskinerna för hemmabruk
Sammanfattning: Avkalkning av din kaffemaskin
Här är en kort sammanfattning.
I regel bör du avkalka din kaffemaskin minst sex gånger per år – om du bor på Själland eller Fyn är det troligare att vattnet är mycket hårt och du bör avkalka maskinen oftare.
Använd en av de tre metoderna i vår guide så kommer du att uppleva de många fördelarna med att ha en kalkfri kaffemaskin.
Senast uppdaterad juni 20, 2024 av Simone Lundmark
Leave a Comment