Det är inte alla som behöver avkalka olika föremål i hemmet, men för många, särskilt stadsbor, blir det snabbt en del av vardagen. Kalk kan störa duschhuvudets effektivitet och funktion, och det är viktigt att du tar bort den regelbundet så att du kan fortsätta att bada ostört.
Låt inte kalken samlas upp och läs vidare för att ta reda på hur man avkalkar ett duschhuvud. Få färre problem i din vardag och agera nu!
Hur förkalkning uppstår
Det finns kalcium i allt vatten, men det är inte lika mycket i alla områden. Medan invånarna i Köpenhamns centrum kommer att få stora mängder kalk i vattnet på grund av stadsmiljön, behöver byborna i Jylland kanske aldrig avkalka något i sina hem. Kalkavlagringar kan uppstå i både lägenheter och hus och beror på bostadsområdet – inte på bostadsformen.
Kalk är ett mineral som återstår efter att vatten har avdunstat eller torkat in. Stora mängder kan klumpa ihop sig och blockera duschhuvudets ventiler, vilket hindrar vattnet från att rinna ut. I värsta fall stoppar den vattenflödet helt och hållet och kan förstöra duschen, men som tur är är den lätt att ta bort.
Där det finns vatten finns det kalk – även i rör och slussar. Kalk är inte det svåraste att ta bort om du är tidig, så ta itu med problemet innan det blir ett problem. Kalk är inte alls farligt att dricka och är en nödvändighet för kroppen, eftersom den kommer in naturligt genom olika livsmedel – men kalk i vattenledningar och liknande kan lätt bli en huvudvärk.
När ska duschhuvudet avkalkas?
Om du bor i staden bör du vänja dig vid att införa avkalkning av duschhuvudet som en del av din rengöringsrutin när du ändå tar hand om badrummet. I nästa avsnitt kan du läsa om hur du kan förebygga kalk och lägga mindre tid på det.
När du börjar märka att det bildas kalkavlagringar kan du lika gärna vidta åtgärder. Det är bättre att ta bort lite i taget än stora klumpar, så att du inte riskerar att äventyra duschhuvudets funktion.
Duschhuvudet talar inte om för dig när det behöver avkalkas, så du måste vara medveten om när det behövs. Avkalkning av ditt duschhuvud kan ta tid och kräva planering, eftersom din dusch kanske inte fungerar under rengöringsperioden (mer än 24 timmar).
Relaterad artikel: avkalkning av toaletter
Förhindra förkalkning
Du kan förebygga förkalkning så att du inte behöver ta itu med lika mycket eller lika ofta. Det är ganska enkelt, men du måste komma ihåg att torka av duschhuvudet.
Avkalkning av duschhuvudet är bara nödvändig om vattnet har satt sig och lämnat kalk efter sig. Om du torkar bort vattnet tar du med dig en del av kalken, vilket gör att det bildas mindre kalk.
Om du har barn är det en bra idé att lära dem från tidig ålder vad de ska göra och varför. Det förbereder dem också för sina egna framtida hem. Om det behövs, ha en trasa i närheten.
Relaterad artikel: Hur du rengör din duschkabin ordentligt
Hur man avkalkar duschhuvudet
Du kan enkelt avkalka duschhuvudet själv. Allt du behöver är klar hushållsvinäger, även kallad buljongvinäger – inte brun vinäger! Tillvägagångssättet är följande:
- Blöt en trasa med hushållsvinäger eller ättiksyra
- Linda in duschhuvudet i tyget med ett snöre
- Låt den sitta i 24 timmar
Om det finns många personer i ditt hem och du bara har ett bad att dela på kan du använda ett alternativt tillvägagångssätt:
- Häll hälften hushållsvinäger och hälften vatten i en hink – du bestämmer själv mängden, det måste bara vara 50/50
- Ta av duschhuvudet och byt ut det mot ett tillfälligt huvud
- Lägg duschhuvudet som du vill rengöra i hinken
- Låt den stå i 24 timmar
Ättiksyramolekylerna avger så kallade vätejoner som tillsammans med vattnets fria karbonater skapar en obalans. Detta tar bort kalken enkelt och effektivt, så att du inte behöver bry dig om det själv. Ättiksyra är potentiellt dödlig om den intas, så se till att du förvarar den utom räckhåll för djur och barn, särskilt om du använder det andra alternativet med hinken.
Relaterad artikel: Hitta rätt duschhuvud för dig
Tips för avkalkning av duschhuvudet
Var försiktig när du använder ättiksyra för att avkalka duschmunstycken. Vinägern får inte intas och du bör läsa instruktionerna noggrant. Bär handskar och undvik onödig kontakt med huden. Om kontakt sker, se till att tvätta det drabbade området.
Om du råkar få i dig ättiksyra ska du skölja munnen. Om du känner dig illamående och kräks ska du kontakta din läkare och vid värre symtom ringa 112. Den ättika som används för rengöring är inte densamma som den som används i matlagning.
Ättiksyra kan skada matsmältningssystemet och kan vara dödlig. Den bör inte hanteras av barn.
Senast uppdaterad juni 18, 2024 av Simone Lundmark
Leave a Comment