Sopsortering (fullständig vägledning 2024)

Sopsortering har blivit standard i alla svenska hem – lyckligtvis! Avfallssortering hjälper oss att ta bättre hand om vår planet – den enda vi har – och det är faktiskt inte så svårt när man väl har fått grepp om det.

I det här blogginlägget får du tips och råd om hur du kan hantera avfallssortering på ett bättre sätt. Ta ett steg i taget och gör avfallssorteringen rolig med en guide som ger dig olika alternativ. Du har redan soporna – nu är det bara resten som saknas!

Standardiserad Sopsortering

I Danmark måste avfallet sorteras i tio olika grupper:

  • Livsmedel
  • Papper
  • Papper
  • Metall
  • Glas
  • Plast
  • Kartonger för livsmedel
  • Restavfall
  • Farligt avfall

Allt detta finns inte på de papperskorgar som svenska hem har fått. Hushållen får endast ta emot mat, papper, glas/plast och restavfall – men det betyder inte att allt annat bara kan hamna i restavfallet.

När du väljer att sortera ditt avfall bidrar du aktivt till att förbättra systemet och hjälper avfallsinsamlingspersonalen i deras arbete. Stora hyreshus kan ha tillgång till fler sopkärl än små hyreshus eller privatbostäder, men det är inte alla som kan göra sig av med farligt avfall där de bor, till exempel. Det är här som avfallssortering hemma kommer in i bilden.

Organisering av avfallssortering

Du har troligen två soptunnor hemma: en för matavfall och annat biologiskt material, t.ex. löv från krukväxter och liknande, och en för restavfall, dvs. matförpackningar, tråd, använda tändstickor och liknande. I vanliga hem hamnar matkartonger, som är en egen kategori, ofta också i restavfallet – men det behöver de faktiskt inte göra.

Om du har plats kan du överväga att göra en egen liten avfallsstation. Den kan stå i tvättstugan, om du har plats, eller i ett skjul. Sätt upp några lådor som du kan stänga säkert och ge dem var och en sitt eget syfte. Här kan du förvara olika typer av avfall som inte hör hemma i de stora soptunnorna tills du kan ta dem till återvinningscentralen.

Du bör inte förvara elektroniskt avfall, batterier och liknande föremål utomhus där de kan bli fuktiga – lägg dem istället i påsar där de är ordentligt separerade och ta med dem separat när du går ut med resten.

Relaterad artikel: utdragbar sopsortering

Tips för enklare avfallssortering

Avfallssortering kan bli en del av din livsstil, precis som för många andra. Du kan få fina affischer som hjälper dig att komma ihåg vilka saker som hör till vilken kategori och hur du ska hantera dem.

Om du gör sopsortering till en aktivitet i stället för något äckligt som bara måste hoppas över, blir det lättare att ta hand om det – det kan till och med vara en sport!

Du kan också aktivt arbeta för att minska mängden avfall som du producerar. Detta kan du göra genom att först se till att du kan se hur mycket avfall du skapar (se avsnittet ovan) och sedan arbeta med dig själv för att hitta sätt att minska det.

Det kan vara genom att ställa om din konsumtion eller genom att köpa varor med mindre förpackningar. Bananer, till exempel, behöver inte komma i brickor och plast.

Alla kan inte göra allt de vill för att sortera avfallet på bästa möjliga sätt, och det är så det är. Men du kan börja med små steg och se vart det leder!

Återvinningsmöjligheter

Återvinning är en viktig del av god avfallssortering. Du behöver inte aktivt återvinna och förvandla ditt skräp till DIY-smycken, men du kan samla in det och ta det till närmaste återvinningscentral.

Om du har tillgång till en bil kan du planera en resa varannan vecka eller en gång i månaden, efter behov, och ta med dig allt skräp som hushållet har samlat in och som inte kan hamna i de svarta soptunnorna. Genom att lämna det till återvinningscentralen kan det antingen slängas på rätt sätt eller användas till något nytt.

Kartong, trä och metall ska alltid tas med för återvinning.

Gör avfallssortering häftigt

Om du har barn ska du lära dem goda vanor redan från början. Visa dem att det inte bara är nödvändigt att sortera avfall, utan också att det är en enkel och lätthanterlig aktivitet redan i unga år. Fostra dem till miljömedvetna medborgare som förstår sig på avfallssortering och som kan göra det själva, utan alltför stora problem.

Genom att göra det enkelt för dem gör du det också enkelt för dig själv. Alternativen blir tydligare och enklare, och ni kan hjälpa varandra att komma ihåg hur ni ska göra. Gör avfallssorteringen som en familj, så att det blir en rolig aktivitet i stället för en jobbig syssla.

Det är barnen som ärver jorden, så visa dem tidigt hur de kan hjälpa till att ta hand om den – även om det bara är ett steg i taget.

Senast uppdaterad juni 20, 2024 av Simone Lundmark