En metalldetektor är ett utmärkt verktyg för dem som drömmer om att göra intressanta fynd som inte kan ses med blotta ögat. Möjligheterna med en metalldetektor är oändliga och det finns många olika modeller på marknaden. I den här artikeln kan du läsa mer om hur man använder en metalldetektor – och sedan har jag hittat 5 intressanta modeller som jag har granskat i den här artikeln.
Drömmer du om att göra intressanta och unika fynd under jorden eller i sanden på stranden? Då behöver du en metalldetektor. Mitt intresse för metalldetektorer väcktes när jag var barn och regelbundet besökte sandstränder, skogar och fält i närområdet i hopp om att hitta gömda skatter.
I de flesta fall hittade jag kapslar, glasögon och andra föremål som strandbesökare hade tappat under sommaren. Med tiden har jag dock gjort en del mer unika och intressanta fynd som mobiltelefoner, smycken, gamla mynt och andra föremål som faktiskt har ett värde.
För mig har det dock alltid varit själva jakten som varit den avgörande faktorn. Mitt intresse för metalldetektorer har fortsatt i vuxen ålder, och även om jag inte är ute lika ofta som när jag var barn, är det sällan jag besöker en strand eller ett annat naturområde utan min metalldetektor med mig – eller åtminstone är arg över att jag inte har den.
I avsnittet nedan kan du läsa mer om mina erfarenheter och få råd om hur du väljer den bästa metalldetektorn för dina individuella behov. Den kulminerar i en artikel där jag lyfter fram de för- och nackdelar som jag tycker är relevanta för varje modell.
Jag hoppas att du i slutet av den här artikeln har en bra idé om vilken metalldetektor du ska köpa– och om inte hoppas jag att den åtminstone har väckt ditt intresse, eftersom det är en fantastisk och spännande hobby som kan ta många timmar av din tid i anspråk.
Vilken metalldetektor ska jag köpa?
Innan du börjar granska metalldetektorn nedan är det viktigt att du har funderat på vilken metalldetektor du ska köpa. Du bör alltid ta hänsyn till dina individuella behov, eftersom du snabbt kan komma att betala tusentals pund för en metalldetektor som är alldeles för avancerad för dina behov.
Omvänt kan det också sluta med att du köper en metalldetektor som är för billig och i slutändan inte är lämplig för ändamålet. I båda fallen betalar du för något som du inte behöver, så du bör tänka på vad du vill använda metalldetektorn till innan du bestämmer dig för vilken modell du ska köpa.
Innan du investerar tusentals dollar i en metalldetektor bör du till exempel fundera på om du bara kommer att använda metalldetektorn på land eller om du behöver en modell som klarar salt- och sötvatten.
Fundera på följande:
- Vad ska du använda metalldetektorn till?
- Var kommer du främst att använda den?
- Hur mycket pengar är du villig att spendera?
När du har tänkt på ovanstående är du väl rustad för att hitta rätt metalldetektor. Nedan följer en översikt över metalldetektorer som hjälper dig att få en känsla för några av de bästa modellerna på marknaden för olika behov.
Metalldetektor: de 5 bästa modellerna för varje behov
Jag har baserat mitt urval på de modeller som jag känner till eller kan rekommendera på ett eller annat sätt – antingen för att jag har erfarenhet av den specifika metalldetektorn eller för att jag har läst specifikationerna noggrant och kan bedöma om den faktiskt är värd pengarna.
Bästa metalldetektor för hobbybruk
#1 Nokta Makro – Simplex+
Specifikationer:
- Känslighetsinställning: 7 nivåer
- Sökspole: vattentät DD-sökspole – 28 cm / 11″ (SP28)
- Bakgrundsbelysning på displayen: Ja
- Bakgrundsbelysning av tangentbordet: Ja
- LCD-display: Ja
- LED-ficklampa: Ja
- Vikt: 1,3 kg
- Längd: 63 cm-132 cm justerbar
- Batteri: 2300mAh litiumpolymer
- Handbok: danska och engelska
- Teleskopstång: Kompakt system
- Garanti: 2 år
Letar du efter en metalldetektor som är bra för hobbybruk – och du vill inte kompromissa med kvaliteten? Då bör du överväga Nokta Makro Simplex+. Här får du en rimlig metalldetektor, som flera gånger har röstats fram som ”bäst i testet”.
Den har fått 9,4/10 poäng av den amerikanska tidningen Detecthistory.com. Det innebär att du får en metalldetektor som kan allt, men till ett pris som de flesta har råd med.
Detta är en användarvänlig metalldetektor som är enkel att använda, men ändå utrustad med ett stort antal funktioner som gör att du kan göra fynd i stort sett var du vill. Du får verkligen mycket för pengarna med den här metalldetektorn.
Simplex+ är vattentät ner till ett djup av 3 meter, så att du kan hitta begravda fynd på sandbotten när du är på stranden. Den levereras också med en engelsk manual, så du kan alltid läsa om de olika funktionerna och få svar om du är osäker på något.
Fördelar
- Vattentät till ett djup av 3 meter
- Högklassiga funktioner
- Extremt djuprespons
- Innovativ och enkel att använda
- Robust och hög kvalitet
- Komplett engelsk manual
- Du får verkligen mycket för pengarna
- Lämplig för nybörjare, avancerade och proffs
Nackdelar
- Du kan få mer avancerade metalldetektorer i högre prisklasser
- Du kan få billigare metalldetektorer för hobbybruk
Bästa professionella metalldetektor
#2 Nokta Makro – JEOTECH
Specifikationer:
- Signalindikation: LED och ljud
- Sökspole: 21 x 31,5 cm
- Batteritid: 10 timmar
- Stångens längd: 98-140 cm
- Jordbalans: Handbok
- Frekvens: 12-13 Khz
- Operativsystem: VLF
- Batteri: Litiumpolymer
Låt oss gå vidare till den absolut bästa metalldetektorn i den här metalldetektorns recension. JEOTECH från turkiska Nokta Makro är det självklara valet om du vill ha det bästa av det bästa. Här har du möjlighet att hitta djupt nedgrävda föremål som är utom räckhåll för de flesta vanliga detektorer.
Det här är alltså en professionell metalldetektor som har klarat sig bra i många tester – och det på goda grunder. Du kan upptäcka mål som är dolda på normalt otillgängliga ställen. JEOTECH fungerar felfritt även i de mest mineraliserade jordförhållandena.
Du har möjlighet att hitta ädelmetaller och djupa håligheter som andra metalldetektorer inte kan upptäcka. Du kan till exempel hitta mål som ligger under stenar som innehåller metall.
Detektorn indikerar fynd och håligheter med hjälp av LED-lampan som syns till höger och vänster om systemboxen. Samtidigt genereras unika ljudtoner när ett fynd upptäcks. Du kan se på systemrutan om det är ett metallfynd eller ett mineralfynd.
Om du till exempel letar efter en icke-järnhaltig metall som guld, silver, brons, koppar eller liknande kommer en lampa att lysa. Om du letar efter ett järnfynd tänds en annan lampa. Standardspolen mäter 21 x 31 cm, men du kan också köpa en större spole som kan hitta mål på svåråtkomliga djup.
JEOTECH är utformad för att användas i jordförhållanden som innehåller många mineraler, där andra metalldetektorer inte är lämpliga. Du bör därför investera i denna metalldetektor om du vill ha det bästa av det bästa.
Om du bara vill ha en metalldetektor för hobbybruk bör du inte välja den här modellen. De många funktionerna återspeglas i priset, som definitivt ligger i överkant, och du betalar mycket pengar för en metalldetektor som gör mer än du behöver. Å andra sidan är det osannolikt att du hittar en metalldetektor som är bättre än den här modellen.
Fördelar
- Professionell metalldetektor
- Snygg design
- Otroligt djupgående
- Kan upptäcka metaller och håligheter
- LED- och ljudindikering
- Lämplig för att söka efter hotspots
- Bland de bästa modellerna på marknaden
- Kan hitta guld, silver, brons, koppar, järn och håligheter
Nackdelar
- För avancerad för hobbybruk
- Priset är högt
Bästa metalldetektor för barn
#3 Detector-Link – Kidz Treasure Hunter
Specifikationer:
- LCD-skärm
- Vikt: 600 gr
- Sökspole: 19: cm
- Justerbar längd
- Engelsk manual
- Lämplig från 4-9 år
- Utrustning ingår
Letar du efter en metalldetektor för barn? Då är Kidz Treasure Hunter från Detector-Link det självklara valet. Detta är en idealisk metalldetektor för små barn, eftersom den är extremt användarvänlig och inte har så många avancerade funktioner.
Metalldetektorn ställs in med hjälp av strömknappen och du är redo att köra. Kidz Treasure Hunter är en enkel och prisvärd metalldetektor som lämpar sig för att söka på lekplatser, stranden och större gräsytor. Så snart ett fynd upptäcks lyser en pil på LCD-skärmen i den riktning där fyndet är gömt.
Du kan hitta mynt och andra metallföremål på upp till 12 centimeters djup, vilket gör den idealisk för att söka i trädgården eller på stranden. Det justerbara stativet gör att du kan ställa in metalldetektorn så att den passar ditt barn.
Om du planerar att introducera ditt barn till att söka med metalldetektorer kan du inte hitta en bättre modell än Kidz Treasure Hunt från Detector-Link. Den gör vad den ska och är inte alltför avancerad. Det är bara att sätta på den och börja skattjakten.
Fördelar
- Användarvänlig modell
- Lågt pris
- Lämplig för barn
- Justerbar längd
- Kan hitta metallföremål på ett djup av 12 cm
- Lämplig för stränder, lekplatser och gräsytor
Nackdelar
- Få funktioner
- Tillverkad av plast
Bästa metalldetektor för undervattenssökningar
#4 Sök – Scuba Tector
Specifikationer:
- Frekvens: 95 KHz – pulsindikator
- Inställning: Automatisk
- Vattentät: Upp till 60 meter
- Indikator: Ljud och vibrationer
- Batteri: integrerat 3,7V 500 maH Li-Poly-batteri
- Inkl. nätkontakt
- Sökspole: 13 x 10 cm mono
- Mått: 42 x 10 x 6 cm
- Vikt: 330 gr
- Manuell: Ja
Scuba Tector från American Quest är en pionjär inom undervattensdetektorer. Med den här modellen kan du upptäcka under de svåraste förhållanden i både salt- och sötvatten, lera, sand och högmineraliserad jord. Den kompakta storleken gör den otroligt flexibel, vilket gör att den kan nå svåråtkomliga ställen.
Scuba Tector kan gå otroligt djupt, eftersom den är vattentät på så grunda djup som 60 meter. Sökfrekvensen är 95 kHz, vilket innebär att du kan hitta även de minsta smyckena och föremålen var du än använder metalldetektorn.
Om ett fynd görs meddelas du av vibrationer och ett pulserande ljud, medan du kan se det på LED-indikatorn. Du kan ställa in känsligheten på fyra olika nivåer, vilket är praktiskt om du till exempel ska gå ut på djupt vatten. Här säkerställer inställningen att knapparna inte aktiveras på grund av tryck.
Den har ett inbyggt 1000 mAh litiumbatteri och du kan enkelt ladda det med en USB-kabel. Du kan inte få en bättre metalldetektor om du planerar att använda den under vatten och vill kunna söka under optimala förhållanden på land.
Fördelar
- Den bästa modellen för sökning under vatten
- Rimligt pris
- Vattentät till 60 meter
- Sökfrekvens 95 kHz
- Liten sökspole
- Kraftfullt batteri
Nackdelar
- Bäst undervatten
- Liten sökspole
Bästa metalldetektor för nybörjare
#5: Bounty Hunter – Quick Draw Pro
Specifikationer:
- Sökspole: 25 cm
- Vikt: 1,2 kg
- Frekvens: 7,69 kHz
- Pinpoint-funktion
- Justerbar känslighet
- Förinställd markbalans
- Notch-funktion (avval av målkategori)
- 9 volts batteri
- Engelsk manual
Quick Draw Pro från Bounty Hunter är det självklara valet för dem som vill börja söka med metalldetektorer. Om du är oerfaren eller har en billigare modell som du vill byta ut är den här modellen ett mycket klokt val.
Den har klarat sig bra i flera metalldetektortester och du får otroligt mycket för pengarna. Det är det perfekta valet för dem som vill ha bra kvalitet, men som inte är villiga att betala en hög summa för sin metalldetektor.
Quick Draw Pro är vattentät och har en pekskärm och ett stort antal justerbara funktioner, så att du kan ställa in allt från måldjup till sortering av metallavfall. Du kan också justera längden så att den passar ditt användningsområde.
Med den här modellen får du en mångsidig metalldetektor som är perfekt för nybörjare som vill ha lite mer funktionalitet än de mycket billiga metalldetektorerna. Den väger bara 1,2 kg, så den är lätt att ta med sig på resande fot.
Fördelar
- Billig metalldetektor när det gäller funktioner
- Lämplig för nybörjare
- Många funktioner
- Vattentät sökspole
- Pekskärm för drift
- Smart sorteringsfunktion för metallavfall
Nackdelar
- Något dyrare än andra instegsmodeller
- Kräver 9 volts batterier
Om den här metalldetektorn
Artikeln ovan bygger på personliga erfarenheter, recensioner från tredjepartstjänster och specifikationer för varje modell. Denna information ligger till grund för rekommendationerna.
Produkterna i den här artikeln har alla utvärderats utifrån olika parametrar, vilket gör dem särskilt lämpliga för olika behov – du hittar därför den bästa metalldetektorn för barn, proffs, dykare, nybörjare och liknande i den här artikeln.
Hittade du ingen lämplig modell?
Om du inte hittade någon lämplig modell i listan ovan finns det flera webbutiker där du kan se ett komplett utbud av metalldetektorer. Nedan har jag sammanställt en översikt över webbutiker som säljer metalldetektorer av rimlig kvalitet.
Webbutiker som säljer metalldetektorer:
Jag rekommenderar att du använder Zeejuu.dk, som enligt min mening är den ultimata webbutiken i Danmark. Här har du också möjlighet att köpa extrautrustning av hög kvalitet som gör sökningen med metalldetektorn lite enklare, smartare och roligare.
Vilken metalldetektor ska du välja?
Innan du bestämmer dig för vilken modell du ska investera i är det en bra idé att tänka på vad du faktiskt kommer att använda den till. Om du till exempel gillar att dyka är det ingen idé att välja en metalldetektor som inte tål vatten.
Detsamma gäller om du vet att du bara kommer att använda metalldetektorn på stranden. I så fall finns det ingen anledning att köpa en metalldetektor med många avancerade funktioner som du inte kommer att behöva i slutändan.
När du köper en metalldetektor som inte är utformad för exakt det du behöver den för, betalar du för något som du inte behöver. Du sparar alltså pengar om du köper en metalldetektor som är skräddarsydd för dina individuella behov.
Det finns många olika modeller, så du kan få metalldetektorer för guld, silver, brons, kommer, metall och ett stort antal andra föremål. Du kan även få metalldetektorer som kan lokalisera håligheter, vilket kan vara praktiskt i professionella sammanhang.
Samtidigt är det en bra idé att köpa en metalldetektor på rea om du vill få ut så mycket som möjligt av dina pengar. Du kan lätt hitta metalldetektorer till attraktiva priser, oavsett om du letar efter en barnmodell, en nybörjarmodell eller en modell för användning i din professionella verksamhet.
Vad hittar du med metalldetektorn?
När det gäller att hitta rätt metalldetektor för dina behov räcker det inte att tänka på var du ska använda den – du måste också tänka på vad du ska hitta med den. Om du letar efter mynt och smycken kan du välja de flesta modellerna eftersom det är vad de är avsedda för.
Du bör dock vara medveten om att du bör välja en maskin som inte har för hög frekvens om det är allt du söker. Välj därför en metalldetektor med en frekvens runt eller under 15 kHz, om den inte har en funktion som automatiskt sorterar ut metallavfall och andra mineraler.
Om du letar efter riktiga ”skatter” i form av reliker kan du välja en metalldetektor med en större sökspole och en högre frekvens. Välj också en modell där du kan justera tröskeln och som har både manuell och automatisk markbalans.
Detta underlättar sökandet, även om du i många fall också kan nöja dig med en allroundmetalldetektor. Ditt val bör i princip bero på hur ambitiös du är och vilka förväntningar du har på dina resultat.
Kommer du att använda metalldetektorn under vatten?
Om du planerar att använda metalldetektorn under vatten måste du köpa en modell som är vattentät. Generellt sett finns det några saker du måste vara medveten om, eftersom det är skillnad mellan att söka i saltvatten och sötvatten.
Sökning efter saltvatten
Om du planerar att använda metalldetektorn i saltvatten bör du köpa en modell som är lämplig för saltvatten. Först och främst är det viktigt att du inte köper en metalldetektor med en enda frekvens. Om du gör det kommer den inte att fungera i och runt saltvatten.
Välj istället en modell med flerfrekvens eller PI – och tänk på att du bör välja en modell som är vattentät om du planerar att dyka med den. Vissa modeller är vattentäta ner till 60 meter, medan andra klarar mycket mindre djup.
Sötvattensökning
Om du planerar att söka i och runt sötvatten är kraven på vilken modell du väljer mindre. Se bara till att det är en vattentät metalldetektor som klarar de djup du vill söka på.
Vissa modeller klarar ett relativt stort djup, medan andra bara klarar några få meter. Du bör alltid tänka på dina nuvarande och framtida behov så att du inte behöver byta ut din modell så ofta.
Bra platser att söka med metalldetektor
Det finns gott om platser där man kan söka med metalldetektorer. Vissa platser besöks ofta av metalldetektorer, medan andra är mer dolda. Vilka platser som är bra att söka med metalldetektorer beror på vad du letar efter.
Om du till exempel letar efter mynt och smycken kanske du vill söka på stranden eller i lokala parker. Men tänk på att det finns tydliga regler för hur och när du får söka med metalldetektorer på allmän plats. Du kan till exempel inte gräva upp ett fynd i en lokal park om du inte har tillstånd att göra det.
Användning av metalldetektor på privat mark
Privata områden är ofta orörda, så du kan göra unika fynd här om du har tillstånd. I många fall är du den första som går igenom en privat fastighet med din metalldetektor, om inte andra metalldetektorer har haft tillträde före dig.
På privat mark är åkrar och runt äldre gårdar särskilt bra ställen att söka med en metalldetektor. Här har du möjlighet att göra intressanta fynd i marken som döljer många års historia.
Innan du söker på privat mark är det viktigt att du har fått fullt tillstånd av ägaren till den privata mark där du vill söka efter metall och andra föremål. Om du inte har det nödvändiga tillståndet kan du bli utvisad eller dömd till böter.
Var medveten om att ett muntligt tillstånd inte alltid är tillräckligt, även om det i de allra flesta fall är acceptabelt. Ett muntligt tillstånd har dock den nackdelen att du inte kan bevisa att du har fått tillstånd, så bevisbördan ligger på dig om det uppstår en tvist om tillståndet. Det är dock endast i mycket sällsynta fall som detta inträffar.
Användning av metalldetektor på allmän mark
När du söker med metalldetektor på allmän mark är det också viktigt att du har det nödvändiga tillståndet. Detta gäller särskilt i områden där metalldetektorer normalt inte finns. Här bör du se till att du har ett skriftligt tillstånd som du kan bära med dig när du går runt med metalldetektorn.
Om du är osäker på om det krävs ett tillstånd för att använda metalldetektorn på ett visst offentligt område kan du alltid kontakta din lokala myndighet. De kan hjälpa dig att få det nödvändiga tillståndet – eller tala om att det inte är tillåtet. I båda fallen är du säker eftersom du har undersökt saken.
Tänk också på att det vanligtvis alltid är tillåtet att använda metalldetektorn på offentliga platser, t.ex. i skogar och på stränder. Du bör dock alltid kontrollera med de lokala myndigheterna för att vara på den säkra sidan.
Genom att godkänna metalldetektering i ett visst område godkänner du också de allmänna reglerna för metalldetektering. Även om det inte finns några rättsligt bindande regler måste du respektera de områden där du söker.
Är de dyraste metalldetektorerna alltid de bästa?
Pris och kvalitet hänger ihop när det gäller metalldetektorer, precis som med allt annat. Så du kan inte räkna med att få en metalldetektor som är bra för mycket om du inte är villig att betala mer än några hundra dollar för den.
Å andra sidan kan du få en billig metalldetektor som också är rimlig och har specifikationer för att hitta mynt, smycken och andra metallföremål som är begravda under jord eller på havsbotten.
Som nybörjare behöver du inte en maskin med avancerade funktioner, eftersom du i de flesta fall inte behöver dem. I stället kan du välja en bra nybörjarmodell som passar dina behov.
De mest grundläggande funktionerna är ofta mer än tillräckligt om du bara vill se om det är något för dig. Om du blir fast, kan du alltid överväga att investera i en metalldetektor som är mer avancerad och har fler funktioner.
Du bör därför vänta med att köpa den riktigt dyra maskinen tills du har lärt känna de enklare modellerna. På så sätt har du lärt dig att använda metalldetektorn i praktiken, så att du faktiskt kan dra nytta av de dyrare modellerna.
Läs också: Bästa markiser för trädgård och uteplats
Vilka extrautrustning ska jag investera i?
Istället för att spendera en massa pengar på en dyr metalldetektor som kommer att slå sönder budgeten kan du börja med en billigare modell som gör att du kan köpa extrautrustning till maskinen. Det kan vara ett lock eller ett mikroskop som hjälper dig att identifiera dina fynd.
Du kan också köpa en uppsättning hörlurar som hjälper dig att identifiera när du gör ett fynd. Det finns många extrafunktioner som gör det enklare och bekvämare att söka med metalldetektorn, och du kan ofta få dem inkluderade om du väljer ett paketerbjudande när du köper din metalldetektor.
Det finns många olika utrustningar som du har större nytta av än en dyr modell. Samtidigt gör rätt utrustning ditt sökande roligare och enklare. Du kan också nöja dig med en billig metalldetektor till att börja med och sedan investera successivt i mer extrautrustning.
En metalldetektor är en hälsosam hobby
Det finns många aktiviteter som du kan göra på din fritid – och metalldetektering är en av de mest givande. Du får inte bara möjlighet att göra unika och speciella fynd som faktiskt kan ha ett värde, utan du får också massor av frisk luft och motion.
Det är också en spännande hobby som hela familjen kan delta i. Om du också investerar i en billig metalldetektor för barn kan ni tillsammans utforska naturen. På så sätt får ni kvalitetstid tillsammans, frisk luft, spänning och motion på samma gång.
Du har också möjlighet att nätverka när du investerar i en metalldetektor. Det finns många entusiaster runt om i landet, och det finns många klubbar och föreningar som du kan gå med i.
Här får du möjlighet att utöva din hobby tillsammans med andra som också brinner för spännande och unika fynd, frisk luft, promenader och alla de mer nördigare aspekterna av metalldetektorer.
Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark
Leave a Comment