Robot för barn – 6 robotar för lek och inlärning

Vårt bästa val

Bästa roboten för stora barn: Xiaomi Mi Robot Builder

Supersmart robot för äldre barn som både kan konstruera, programmera och testa sina robotar i lek.

Bästa roboten för små barn: Sharper Image – Träna din egen dinorobot

För små dinoälskare är den här roliga dinoroboten som kan utföra kommandon perfekt. Den kan springa, dansa och larma.

Bästa roboten med app för barn: Lego Boot 17101

Rolig uppsättning med möjlighet att bygga 5 olika robotar med 5 olika funktioner som kan väckas till liv via den användarvänliga appen.

6 av de bästa robotarna för barn

Robotleksaker är en stor succé för de flesta barn. Det behöver dock inte vara en plastbit som ser ut som en robot och som kan gå fram och tillbaka och ge ifrån sig ett ljud eller två. Det kan vara mycket mer spännande än så!

Robotar för barn är numera mycket sofistikerade och kan vara mycket lärorika. Även yngre barn kan börja programmera eller träna ett husdjur – och äldre barn kan bygga och programmera sin egen robot.

Nedan har vi samlat 6 av de bästa robotarna för barn på marknaden, och det finns något för alla åldrar och budgetar.

Powerman Robot

Funktioner:

 • Talar engelska
 • Många funktioner
 • Använder 7 x AA-batterier

En rolig robot med en rolig historia. Powerman kraschade sitt rymdskepp och skadades på vägen. Han behöver barnets hjälp för att reparera sitt rymdskepp så att han kan återvända hem!

Barnet hjälper Powerman genom att lösa pedagogiska pussel – och han är en rolig kille att göra det med. Han berättar historier och roliga skämt, dansar och skjuter skumringar. Han kan faktiskt vara ganska svår att hålla koll på, men det gör det inte mindre roligt.

Xiaomi Mi Robot Builder

Funktioner:

 • Konstruktion av 3 olika robotar
 • Programmering av robotar
 • Använder batteri och app

Den här roboten är utmärkt för äldre barn. Det är en bra blandning av konstruktion, programmering och lek. Setet kan användas för att bygga 3 olika robotar; en traditionell robot, ett flygplan eller en dinosaurie.

Med den medföljande appen kan barnet sedan väcka roboten till liv genom enkel programmering. Få roboten att dansa när musiken spelas eller utföra en uppgift vid en viss tidpunkt. Själva programmeringen kan göras på olika svårighetsgrader, så roboten kan användas av barn i olika åldersgrupper.

Lego Boot 17101

Funktioner:

 • Konstruktion av 5 olika robotar
 • Spela upp via appen
 • Använder 6 x AAA-batteri

Ditt barn känner säkert redan till Lego, men den här roliga robotuppsättningen tar Lego-universumet till en helt ny nivå. Nu kan du nämligen först bygga din egen robot i Lego och sedan väcka den till liv via den medföljande appen.

Setet kan användas för 5 olika konstruktioner: en traditionell robot, en katt, ett multiverktyg, en gitarr eller en bilbyggare. Varje konstruktion kan användas på olika sätt. Barnet kan spela på gitarr, leka med katten eller sätta igång bilbyggaren!

Xtreme Bots – Robbie Robot

Funktioner:

 • 50 funktioner
 • Använder 2 x AA-batteri
 • Med fjärrkontroll

Robbie Robot är en bra present till barnet som behöver en ny vän! Roboten har mycket personlighet med hela 50 olika funktioner, 20 olika stämningar, 16 olika ljud och 25 olika lampor.

Roboten styrs med en fjärrkontroll med många knappar som var och en visar funktionen. Den är lätt att använda för barn upp till 5 år

Xtreme Bots – Mazzy

Funktioner:

 • Konstruktion av robotar
 • Enkel programmering
 • Använder 4 x AA-batteri

För barn som vill börja med enkel programmering är den här roliga roboten ett självklart val. Allt barnet behöver är den medföljande skruvmejseln – och sedan kan de börja bygga Mazzy the Robot med hjälp av de medföljande steg-för-steg-instruktionerna, som erbjuder ett urval av två olika modeller.

Med hjälp av kontrollpanelen på roboten eller den medföljande appen kan barnet göra enkla programmeringsinställningar som rörelse, musik och ljud.

Sharper Image – Träna din egen dinorobot

Funktioner:

 • Kan följa kommandon
 • Använder 2 x AAA-batteri

För yngre barn som älskar dinosaurier är den här roliga dinoroboten det perfekta valet. Den kan bland annat gäspa, snarka och vråla – och den kan tränas att följa kommandon.

Barnet kan till exempel låta dinon leta efter saker i huset eller varna om inkräktare kommer in i rummet utan tillstånd. En stor succé för de minsta dinoälskarna.

Robosapien Remix

Funktioner:

 • Många funktioner
 • Olika ”personligheter”
 • Använder AAA-batterier

En söt liten robot för barn från cirka 5 år. För en liten summa pengar får du en robot med fyra olika personligheter som enkelt kan ändras genom att byta ut ett chip. Detta gör det möjligt att spela olika spel med samma robot.

Varje personlighet har en utbytbar hand. En kan till exempel kasta en boxningshandske, medan en annan kan plocka upp saker. Roboten kan göra många olika ljud- och ljuseffekter, kan dansa och har många funktioner.

Relaterat: de bästa drönarna för barn

Varför en robot för barn är en bra present

Barn utvecklas enormt genom rollspel, både med sig själva och med andra. Rollspel är en unik möjlighet att bearbeta sin vardag och miljö och utveckla sociala färdigheter.

Interaktiva leksaker som robotar är idealiska för rollspel – särskilt för barn som kan ha svårt att delta i rollspel på egen hand. Här får de en knuff och en hjälpande hand och kan i lugn och ro träna på att ”relatera” hemma.

Dessutom har vissa robotar den fördelen att de måste konstrueras. Detta stärker finmotoriken och förståelsen för att följa anvisningar, vilket också är bra färdigheter att träna på. Och robotar är bara roliga.

Se även: roliga magneter för barn

Senast uppdaterad januari 11, 2023 av Simone Lundmark