Guide till avkalka kaffebryggare: hur du avkalkar din kaffemaskin

Du vet att du måste avkalka din kaffemaskin – men hur ofta? Hur? Och varför? Ta reda på det här.

Vi har skapat den ultimata guiden för avkalkning av kaffemaskiner så att du kan förlänga maskinens livslängd och njuta av den bästa koppen kaffe gång på gång.

Läs vidare om du vill bli expert på avkalkning av kaffemaskiner.

Afkalkning af kaffemaskine

Olika metoder för avkalkning av kaffemaskiner

Vi älskar hushållsråd och effektiva städtips. Därför har vi sammanställt tre vanliga metoder för att avkalka kaffemaskiner, så att du kan använda de produkter du redan har hemma.

1: Vinäger eller ättiksyra

Eddike eller eddikesyre afkalkning af kaffemaskine

Du kan använda antingen ättika eller ättiksyra för att avkalka kaffemaskinen. Vinäger ska blandas 1:1 med vatten och ättiksyra ska blandas 1:4 med vatten.

Maskinen ska sköljas noggrant efter avkalkning med ättika. Kom dessutom ihåg att blandningen inte får vara i maskinen i mer än 20 minuter innan du börjar. Detta skiljer metoden från citronsyremetoden nedan.

2: Citronsyra och vatten

citronsyre og vand til afkalkning

Du kan också använda en blandning av citronsyra och vatten för att avkalka kaffemaskinen. Här ska du använda 1 matsked citronsyra och 1 liter vatten. Om du använder den här metoden häller du blandningen i maskinen och låter den stå över natten. Sedan kan du köra igenom kaffemaskinen.

Kom ihåg att skölja maskinen ordentligt efter avkalkning med citronsyra. Den ska rengöras med kokande vatten

3: Avkalkningsprodukter från tillverkaren

Du kan också använda avkalkningsprodukter från tillverkaren av kaffemaskinen. Detta är en bra metod för dem som inte använder vinäger eller citronsyra regelbundet i hemmet. Det är dock också det dyraste alternativet.

Förfarande – hur du avkalkar din kaffemaskin

Så här kan du avkalka din kaffemaskin i fyra steg. Den här guiden är till för dem som använder ättika för avkalkning.

  1. Blanda ingredienserna och häll blandningen i maskinen: Blanda först vinägern med vatten. Du kan använda en halv liter vinäger och en halv liter vatten till blandningen.
  2. Kör maskinen för första gången: Efter högst 20 minuter sätter du igång kaffemaskinen och låter blandningen rinna igenom.
  3. Kör maskinen flera gånger: Häll rent vatten i maskinen och kör den några gånger.
  4. Skölj ordentligt: Efter några bryggningar med vatten kan du skölja kaffemaskinen med rent vatten – och du är redo att brygga kaffe igen.

Om du använder ättiksyra kan du använda ovanstående metod, men du bör använda ett blandningsförhållande på 1:4.

Relaterad artikel: Kom igång med att rengöra din kaffemaskin

Varför ska du avkalka din kaffemaskin?

Det finns flera goda skäl till varför du bör avkalka din kaffemaskin – här är fem av dem:

  1. Du förlänger livslängden på din kaffemaskin
  2. Du undviker kalkrester i ditt kaffe
  3. Du upprätthåller den optimala temperaturen
  4. Du minskar bryggningstiden
  5. Du minskar bullret från kaffemaskinen

När kalken är borta går allting lite lättare och snabbare. Eftersom en kalkfri kaffemaskin behöver mindre tid för att nå rätt temperatur kan du minska bryggningstiden och bullret och säkerställa en optimal temperatur.

Kan metoderna användas för alla kaffemaskiner?

Du kan använda alla metoder som nämns för alla typer av kaffemaskiner. Den fungerar därför för:

  • Avkalkning av espressomaskiner
  • Avkalkning av vattenkokare
  • Avkalkning av kapselkaffemaskiner

Vissa maskiner har löstagbara delar som kan kastas i tvättmaskinen. Du kan göra detta regelbundet för att hålla maskinen ren. Kontrollera också om maskinen har ett automatiskt självrengöringsprogram.

Avkalkning av kaffemaskinen: hur ofta ska du göra det?

Vill du ha en bättre uppfattning om hur ofta du ska avkalka din kaffemaskin? Ta sedan en titt på hur mycket kalk det finns i vattnet i ditt område.

Så här gör du:

  1. Besök Borger.dk
  2. Klicka på ”Nästa”
  3. Klicka på ”Drinking water hardness” i den vänstra menyn
  4. Hitta din kommun på kartan

När du har fått numret för din kommun kan du kontrollera tabellen nedan:

HårdhetBeskrivningFrekvens
< 4Mycket mjukVarannan månad
4 – 8MjukVarannan månad
8 – 12MediumMånadsvis
12 – 18Ganska svårtMånadsvis
18 – 24Hårt1 – 2 gånger i månaden
24 – 30Mycket svårtVarannan vecka
> 30Extremt hårtVeckovis

Relaterad artikel: de bästa espressomaskinerna för hemmabruk

Sammanfattning: Avkalkning av din kaffemaskin

Här är en kort sammanfattning.

I regel bör du avkalka din kaffemaskin minst sex gånger per år – om du bor på Själland eller Fyn är det troligare att vattnet är mycket hårt och du bör avkalka maskinen oftare.

Använd en av de tre metoderna i vår guide så kommer du att uppleva de många fördelarna med att ha en kalkfri kaffemaskin.

Senast uppdaterad juni 20, 2024 av Simone Lundmark