Växthus är perfekta för alla trädgårdsmästare som vill odla sina egna växter, frukter och grönsaker. Ett växthus skyddar växterna från det danska vädret och förlänger odlingssäsongen för t.ex. tomater.
De varma och torra förhållanden som ett växthus erbjuder är utmärkta för olika plantor och ömtåliga växter. Men om du inte tar väl hand om ditt växthus kan det göra mer skada än nytta på grund av skadedjur, ägg och mögel. Läs mer om rengöring av växthus om du vill veta mer om detta.
Rengöring av växthus är ett måste
För att se till att växthuset ger dina växter de mest optimala växtförhållandena måste det rengöras regelbundet. Rätt tidpunkt för detta beror på vad du odlar.
I allmänhet är det bra att rengöra växthuset i oktober och sedan i april. Ofta får ett växthus inte mycket uppmärksamhet under vintern. Detta ger tid för oönskade saker att ta sig in, t.ex. smuts, gröna alger, mossa, skadedjur och sjukdomar.
Att städa växthuset är ingen spännande uppgift, och därför kan det vara något du skjuter upp gång på gång. Men när du väl har gjort det och upplevt det fantastiska resultatet en gång är du garanterat glad och nöjd. Genom att rengöra ditt växthus blir det också redo för en ny säsong.
Relaterad artikel: Håll din trädgård fri från ogräs med träflis
Fördelar med att förbereda ditt växthus
Att ha ett skinande rent växthus att titta på efter ditt hårda arbete är förstås ett stort nöje i sig självt. Men det är inte den enda fördelen med att göra en extra insats. Det finns faktiskt också dessa fördelar:
- Det är lättare för solens strålar att tränga igenom växthusglaset när det är rent. Detta gynnar växterna i växthuset.
- Du minimerar antalet övervintrande svampar, insektsägg, spinnkvalster och löss.
- Algtillväxten försvinner efter en grundlig rengöring och det tar längre tid innan den etablerar sig igen.
Hur ofta ska mitt växthus rengöras?
Det rekommenderas att du rengör ditt växthus noggrant både på hösten och våren. Invändigt behöver växthusets insida vanligtvis inte mer än dessa två gånger per år. Hur ofta växthusets utsida behöver rengöras beror på var växthuset är beläget.
Om växthusfönstren blir för smutsiga under säsongen bör du spola dem utifrån. När allt kommer omkring handlar det om att ge dina växter bästa möjliga ljusförhållanden. Det är därför en bra idé att hålla ett öga på fönstren för att se om du behöver rengöra dem någon gång.
Relaterad artikel: Hexagonala drivhus
Rengöringsanvisningar för växthus
Steg 1: Ta bort allt innehåll i växthuset
Börja med att ta bort allt innehåll i växthuset. Med innehållet i ett växthus menar vi allt från planteringslådor och spadar till krukor och groddbrickor samt andra saker som du förvarar i växthuset
Detta ger dig inte bara utrymme att göra ditt arbete ordentligt, utan kan också eliminera eventuella skadedjur eller sjukdomar som finns i innehållet. Sätt inte tillbaka innehållet i växthuset efter rengöring om du inte har rengjort det.
Förresten är det bra att välja en dag när det är torrt väder. En bris är ett stort plus eftersom den hjälper till att torka växthuset snabbare.
Steg 2: Börja med att rengöra golvet och ta bort lite jord
Börja från botten av växthuset. Golvet i ditt växthus är troligen täckt av dött växtmaterial och kanske till och med mossa eller alger. Sopa golvet noggrant tills alla spår är borta.
Skadedjur och växtsjukdomar, liksom mögel, har en tendens att gömma sig i dött växtmaterial och överleva från säsong till säsong.
Du bör också ta bort de två översta centimetrarna jord och lägga ut ny jord. Det översta jordlagret kan innehålla spindelkvalster, sjukdomar, virus och insektsägg som kan övervintra i växthuset.
Steg 3: Andra förberedande övningar
Om växthuset har el, tänk på att täcka över alla uttag så att vatten inte kommer in under rengöringen. Om du har permanenta växter i växthuset som inte kan tas bort, t.ex. vindruvor eller citronträd, ska dessa skyddas ordentligt från tvålvattnet.
Det kan också vara en bra idé att skaffa regnkläder, gummihandskar och glasögon innan du börjar tvätta ditt växthus.
Regnkläderna håller dig torr under rengöringsprocessen, medan gummihandskarna och skyddsglasögonen skyddar dig från den bruna tvålen du behöver. Brun tvål är alkalisk, vilket gör att den både torkar ut och korroderar.
Se också: spara tid med en trädgårdsslang
Steg 4: Tvätta med vatten och brun tvål
Nu måste du tvätta växthuset för att ta bort alger, skadedjur och ägg. Använd en hink fylld med ljummet vatten och vispa i brun tvål. Du behöver 100-200 droppar flytande brun tvål för en hink vatten.
Använd en liten styv kvast för att smörja in såpvattnet ordentligt och få in alla vinklar och vrår i hela växthuset. Låt tvålvattnet sitta i cirka 15 minuter.
Steg 5: Kom ihåg även växthusets utsida
När du rengör ett växthus ska du vara medveten om att det måste rengöras både inifrån och ut. Det innebär att du måste gå runt hela växthuset två gånger.
Steg 6: Använd en vattenslang eller högtryckstvätt
Nu är det dags att ta fram trädgårdsslangen eller högtryckstvätten. Du behöver en sådan för att spola ut tvålvattnet ur växthuset. Skölj växthuset mycket noggrant både på insidan och utsidan.
Se till att du kommer in i alla vinklar och vrår och in i sprickor och klyftor med en skarp vattenstråle som kan ta bort allting.
Faktum är att en fönsterskrapa kan vara ett bra och praktiskt verktyg när du behöver rengöra växthuset så bra som möjligt. Den rengör också växthusfönstren så att en god mängd ljus kan tränga in.
Se även: geniala hängare för trädgårdsredskap
Steg 7: Behöver du sätta tillbaka innehållet i växthuset?
Om du har saker i växthuset som måste tillbaka efter den grundliga rengöringen, rengör dem också. Om du bara lägger tillbaka innehållet utan att göra något åt det kan du lika gärna betrakta städningen som slöseri.
Det innebär att om du har växtkrukor eller liknande som ska sättas tillbaka i växthuset ska du använda samma rengöringsmetod som du använde för att rengöra själva växthuset.
Se även: Stora fruktträd för trädgården
Senast uppdaterad juni 21, 2024 av Simone Lundmark
Leave a Comment