Kemi set för barn – De 6 bästa kemisatserna för lek och inlärning

Vårt bästa val

Bästa kemiset med många experiment: Alga – Crazy Chemistry kemiset

Roligt kemiset med många olika experiment som barn i de flesta åldersgrupper kan ha glädje av.

Bästa kemiset för barn 5 år: Kidzlabs Vulkan Experiment

Roligt och pedagogiskt vulkanpaket som är lätt att göra – även för yngre barn (med en vuxen). Bygg en vulkan – och få den att bryta ut!

Bästa kemiset för barn 10 år: Scientific Discovery Experiment Set

Enormt kemiset för barn med över 40 experiment i olika ämnen och svårighetsgrader. Det här är verkligen roligt i flera timmar.

Experiment är roliga och lärorika! De hjälper oss att förstå vår omvärld – och de flesta barn tycker att experiment är spännande. Kemiuppsättningar för barn kan användas både för att fördjupa sig i intressen och för att stödja skolarbetet.

Nedan har vi samlat några av de bästa kemiuppsättningarna för barn på marknaden. Det finns olika ämnen och de riktar sig till olika åldersgrupper, så det finns något för alla barn och deras vuxna.

Alga – Crazy Chemistry Kemisats

Funktioner:

 • Rekommenderad ålder: från 8 år
 • Många olika experiment

Kul kemiset för äldre barn. För en mycket överkomlig summa pengar får du en komplett kemisats som kan användas för en mängd olika experiment. Detaljerade instruktioner för de vuxna deltagarna ingår, så att barnet eller barnen kan delta i experimenten på ett säkert sätt.

Med den här uppsättningen kan du göra vulkaner i utbrott, bloddroppar, äckligt slem, roliga maskar och studsande bollar. Förutom en massa skoj och lek finns det också mycket att lära sig om bland annat rörelse och kemiska reaktioner.

Det finns gott om utrymme för många timmars experimenterande, och fler barn kan lätt delta i det roliga.

Kidzlabs kristallförsök

Funktioner:

 • Rekommenderad ålder: från 10 år
 • Allt som behövs för experimentet ingår i paketet

Riktigt smart kemiset för barn som fokuserar på att lära sig om och odla kristaller. Alla delar ingår i lådan, så den kan tas med på en resa eller sommarsemester.

Setet ger djupgående kunskap om kristaller och deras odling, och låter dig experimentera med kristaller och odla dem själv – och sedan skapa ett fantastiskt dinosaurielandskap med de medföljande dinosaurierna i plast.

Kristallerna kan sedan förvaras i det lilla terrariet som dekoration i barnens rum eller vardagsrummet.

Experimentuppsättning för vetenskapliga upptäckter

Funktioner:

 • Rekommenderad ålder: från 8 år
 • +40 experiment

Enormt kemiset för barn med över 40 roliga och lärorika experiment. Detta är ett bra prisvärt och underhållande sätt att lära sig om allt från magnetism till kemiska reaktioner och elektricitet.

Några av de experiment som ingår är att få en vulkan att bryta ut, göra en fyrkantig bubbla och bygga en magnetisk bil. På det hela taget kommer du att täcka en hel del områden och det finns definitivt något för alla, oavsett intressen eller ålder.

Alla experiment bör göras tillsammans med en vuxen, men det finns gott om möjligheter för fler barn att delta – eller för flera barn att göra olika experiment samtidigt.

Även om den rekommenderade åldern är från 8 år, kan flera av experimenten lätt göras med yngre barn.

Relaterat: magneter för barn

Kidzlabs vetenskaplig magi

Funktioner:

 • Rekommenderad ålder: från 8 år
 • 20 vetenskapliga knep

Det här är inte riktigt en kemisats, men det gör den inte mindre intressant. Setet innehåller 20 vetenskapliga trick för att ditt barn ska kunna skapa sin egen magiska show. Det ser ut som ren magi, men alla trick har en vetenskaplig förklaring, och på så sätt kombineras magi, skoj och inlärning på bästa sätt.

Det här är en bra present till barnet som gillar magi, men också till barnet som inte kan få nog av vetenskap. Om du redan har använt några av de roliga och lärorika kemisetterna är detta en bra förlängning.

Kidzlabs vulkan-experiment

Funktioner:

 • Rekommenderad ålder: från 7 år
 • Vulkan i utbrott som kan återvinnas

För barnet som är fascinerat av vulkaner är detta en lysande present! Här får barnet själv forma vulkanen i gipset, som sedan kan målas och dekoreras för att se ut som en riktig vulkan.

Och sedan börjar det riktigt roliga och spännande! Vulkanen kan bryta ut med hjälp av en enkel kemisk reaktion mellan bakpulver och vinäger! Det betyder också att så länge dessa ingredienser finns i köket kan vulkanen bryta ut om och om igen.

Även om den rekommenderade åldern är från 7 år kan yngre barn – med hjälp av en vuxen – lätt dra nytta av kitet, som är mycket lätt att använda.

Kidzlabs kök vetenskap

Funktioner:

 • Rekommenderad ålder: från 8 år
 • 6 försök

Vetenskapliga, fysikaliska och kemiska experiment behöver inte vara svåra eller tidskrävande att utföra. Faktum är att många av dem kan göras hemma i köket med många av de saker du redan har till hands.

Det här kemisetet är ett bra startpaket för att komma igång med små experiment hemma. Du får bland annat lära dig om elektricitet, göra en fruktklocka och skriva med osynlig skrift.

Även om de flesta av experimenten är relativt enkla att utföra bör de ändå göras under vuxnas överinseende.

Relaterat: kikare för barn

Senast uppdaterad juni 13, 2023 av Simone Lundmark