Hörselskydd: Expertrekommendationer för alla situationer

Våra bästa val:

Bäst i test hörselskydd: 3M Peltor WS Alert XPI hörselskydd

Högsta skydd med Bluetooth och FM-radio. Upplev sublim ljudkvalitet och komfort.

Bästa hörselskydd till priset: Hellberg Xstream LD hörselskydd

Bra ljuddämpning och trådlös streaming till ett överkomligt pris. Arbeta bekvämt och säkert.

Bästa hörselskydd fö rkonserter och fester: Alpine Party Plug Pro Natural

Skydda din hörsel utan att gå miste om musikupplevelsen. Perfekt passform, enkel rengöring och diskret design.

Hörselskydd är ett absolut måste när det gäller säkerhet. Vi vet alla hur viktigt det är att skydda våra öron när vi arbetar med bullriga verktyg eller i bullriga miljöer. Det är därför vi bestämde oss för att dyka in i hörselskyddsvärlden för att hitta de bästa modellerna för att hålla dig säker och bekväm.

I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hörselskydd – från varför och när du ska använda dem till hur du väljer den bästa modellen. Vi har sammanställt en lista över de bästa modellerna på marknaden och ger dig våra rekommendationer så att du kan göra det bästa valet för dig.

Låt oss tillsammans ta reda på hur vi bäst skyddar våra öron när vi arbetar med allt från motorsågar till borrmaskiner. Vi har gjort grundarbetet åt dig, så luta dig tillbaka och låt oss guida dig genom hörselskyddets fascinerande värld.

De 7 bästa hörselskydden

Hellberg Xstream LD hörselskydd

Egenskaper:

 • SNR-värde: 29
 • Vikt: 386 g
 • Mikrofon
 • Bluetooth
 • Streaming av musik
 • Stödjer Apple SIRI

Hellberg Xstream LD hörselskydd är ett utmärkt val för dig som vill ha ett optimalt hörselskydd kombinerat med modern teknik och suverän ljudkvalitet. Med detta hörselskydd får du trådlös Bluetooth-anslutning som gör det enkelt att strömma musik och ringa samtal direkt från din telefon utan att äventyra säkerheten för dina öron.

Hörselskyddet Xstream LD är lätt att använda med tryckknappskontroller och har ett bekvämt huvudband med mjuk stoppning så att du kan arbeta längre utan att känna obehag. Det är testat och godkänt enligt IPX4, vilket innebär att du kan använda det i kraftigt regn utan problem.

Med ett imponerande SNR på 29 och aktiv överhörning får du utmärkt riktningshörsel och kan höra konversationer, varningssignaler och viktig information samtidigt som du skyddar dina öron. Hörselskyddet är kompatibelt med Apple SIRI och Google Assistant, så att du även kan använda röstassistentfunktionerna.

Hellberg Xstream LD hörselskydd har en drifttid på upp till 55 timmar och en snabbladdningstid på bara 3 timmar, så att du alltid är redo att arbeta. Med en vikt på 386 g är det ett lätt och smidigt val för alla som arbetar i bullriga miljöer och vill ha både skydd och trådlös underhållning. Gör dig själv en tjänst och investera i Hellberg Xstream LD hörselskydd för en bekväm och säker arbetsupplevelse.

Alpine Party Plug Pro Naturell

Egenskaper:

 • SNR-värde: 21 dB
 • Inkl. fodral
 • Lätt att rengöra

Alpine Party Plug Pro Natural öronproppar är det perfekta valet för dig som älskar att njuta av musik och festliga evenemang utan att skada din hörsel. Dessa öronproppar är speciellt utformade för att minska ljudnivåerna så att du kan lyssna på musik och samtal på en behaglig volym utan att kompromissa med ljudkvaliteten.

Med ett SNR-värde på 21 dB ger Alpine Party Plug Pro Natural effektiv brusreducering och är särskilt lämpliga för unga människor som ofta upplever hög musik på konserter eller i nattlivet. De återanvändbara öronpropparna är lätta att rengöra och levereras med en förvaringslåda, rengöringsvätska och ett avtagbart nyckelband så att du alltid har dem nära till hands.

PartyPlug Pro Natural är utformade för att ge dig en naturlig lyssningsupplevelse, så att du får känslan av att sänka volymen utan att ljudkvaliteten förändras. Det ökade dämpningsvärdet jämfört med den vanliga PartyPlug-modellen gör dessa öronproppar ännu mer effektiva när det gäller att skydda dina öron.

Ge dig själv och dina öron en fantastisk upplevelse med Alpine Party Plug Pro Natural-öronproppar och njut av musik och fester utan att oroa dig för hörselskador. Investera i dessa öronproppar och njut av en bekväm och säker lyssningsupplevelse.

3M Peltor WS Alert XPI hörselskydd

Funktioner:

 • FM-radio
 • Bluetooth
 • SNR-värde: 30 dB
 • Kompatibel med både iOS och Android

3M Peltor WS Alert XPI hörselskydd är ett utmärkt val för dig som arbetar i bullriga miljöer och behöver tillförlitligt skydd mot skadligt buller. Detta hörselskydd är utrustat med en rad funktioner som gör det till en praktisk och mångsidig lösning för att skydda din hörsel samtidigt som du kan hålla kontakten med omvärlden.

Med WS Alert XPI får du både inbyggd FM-radio och Bluetooth-anslutning, så att du kan njuta av musik och handsfree-samtal i bullriga miljöer. Den brusreducerande bommikrofonen och MultiPoint-tekniken, som möjliggör anslutning till upp till två enheter samtidigt, gör detta hörselskydd till en intelligent lösning för att kombinera skydd och kommunikation.

Utrustad med push-to-listen-funktion kan du enkelt höra din omgivning utan att behöva ta av dig hörselskyddet. Hörselskyddet har också en strömsparfunktion som automatiskt stängs av efter 4 timmars användning, samt en indikator för låg batterinivå.

3M Peltor WS Alert XPI hörselskydd är bekväma och har utbytbara dämpkuddar och tätningsringar som upprätthåller god hygien och förhindrar att bullerdämpningen försämras med tiden. Med 30 dB dämpning får du ett utmärkt bullerskydd och trådlös Bluetooth-anslutning gör det enkelt att ansluta till dina enheter.

Levereras med både blå och rosa koppar, så att du kan välja den färg som passar din stil bäst. Investera i 3M Peltor WS Alert XPI hörselskydd för bekvämt och effektivt hörselskydd samtidigt som du kan njuta av musik och kommunicera med andra.

3M Peltor X5A Hörselskydd

Funktioner:

 • SNR-värde: 37 dB
 • Värme- och fuktreducerande
 • Justerbart huvudband

3M Peltor X5A hörselskydd är ett mycket kraftfullt och effektivt hörselskydd som kombinerar komfort och stil i en modern och praktisk design. Med en imponerande dämpning på 37 dB är detta hörselskydd perfekt för extremt bullriga arbetsmiljöer där dubbelt skydd behövs.

Trots kåpornas storlek ger X5A utmärkt balans och komfort tack vare sin lätta design. Hörselkåporna är utrustade med dubbelgjutna kåpor och ett elektriskt isolerat, 2-delat huvudband som reducerar värme och fukt samtidigt som det ger en bra passform. Stängerna från huvudbandet ner till kåporna kan justeras i längd för individuell anpassning.

3M Peltor X5A hörselskydd ingår i X-serien, som är känd för sin höga kvalitet och komfort och lämpar sig för de flesta industriella arbetsområden. Den smarta och smala koppdesignen gör detta hörselskydd till ett elegant val utan att kompromissa med skyddet.

Investera i 3M Peltor X5A hörselskydd för att säkerställa optimalt skydd mot buller i extrema arbetsmiljöer, samtidigt som du får ett bekvämt och justerbart hörselskydd som ser bra ut och håller dig säker.

Boxer hörselskydd med Bluetooth DAB/FM-radio

Funktioner:

 • SNR-värde: 22dB
 • Vikt: 340g
 • Bluetooth
 • Mikrofon
 • DAB- och FM-mottagare

Boxer Hörselskydd med Bluetooth DAB/FM Radio är ett snyggt, lättviktigt hörselskydd som ger dig det bästa av två världar – skydd mot buller och underhållning medan du arbetar. Med en ljudreduktion på 22 dB dämpar hörselskyddet effektivt oönskat buller och gör din arbetsmiljö bekvämare.

Hörselskyddet är utrustat med både DAB- och FM-mottagare, så att du kan njuta av dina favoritradiostationer med kristallklart ljud. Den stora LCD-displayen gör det enkelt att se vilken frekvens du är inställd på. Om du föredrar att strömma musik från din telefon har hörselskyddet även inbyggd Bluetooth (version 4.2) och en mikrofon så att du kan ta emot samtal medan du arbetar.

Boxer hörselskydd har ett inbyggt uppladdningsbart litiumbatteri som räcker i upp till 15 timmar på en enda laddning. Laddning sker enkelt med den medföljande mikro-USB-kabeln. Hörselkåpan är också IPX3-regntät, vilket gör den lämplig för användning under våta arbetsförhållanden.

Ox-On Hörselkåpor BT1 Komfort

Egenskaper:

 • SNR-värde: 29dB
 • Vikt: 353g
 • Inbyggd mikrofon
 • Bluetooth-anslutning

Ox-On Earmuffs BT1 Comfort är en högkvalitativ hörselkåpa med inbyggd Bluetooth-teknik som gör att du kan skydda dina öron och samtidigt njuta av trådlös kommunikation och musiklyssning. Hörselkåpan är tillverkad av slagtåligt ABS-material och har mjukt 2-lagersskum i öronkåporna, vilket garanterar optimal komfort även när den bärs under längre tidsperioder.

BT1 Comfort väger bara 353 gram och är därmed lätt och smidig att bära. Den inbyggda mikrofonen gör det enkelt att ringa samtal eller ta emot instruktioner via telefonen utan att behöva ta av hörselskyddet. Med ett SNR-värde på 29 dB och dämpningsvärden på 32 dB i hög frekvens, 26 dB i mellanfrekvens och 19 dB i låg frekvens skyddar Ox-On Earmuffs BT1 Comfort effektivt dina öron i bullriga miljöer.

Det inbyggda uppladdningsbara batteriet laddas enkelt med den medföljande USB-kabeln, så att du aldrig behöver oroa dig för att få slut på ström.

Ox-On Earmuffs BT1 Comfort är det perfekta valet för dig som letar efter en bekväm och praktisk hörselkåpa med Bluetooth-funktion som ger skydd och bekvämlighet i bullriga arbetssituationer.

Howard Leight AM/FM hörselskydd

Egenskaper:

 • SNR-värde: 29
 • Vikt: 374 g
 • Lättavläst LCD-display
 • Justerbart huvudband
 • digital FM-radio

Howard Leight AM/FM hörselskydd är ett bekvämt och effektivt hörselskydd som kombinerar skydd och underhållning, så att du kan njuta av dina favoritradiostationer medan du arbetar i bullriga miljöer. Med dämpningsvärden på 22, 27 och 29 dB är detta hörselskydd perfekt för de flesta bullriga miljöer.

Utrustat med ett justerbart textilhuvudband undviker du värmeöverföring och får en bekväm passform. Den lätta konstruktionen på endast 374 g gör det enkelt att bära hela dagen eller ha med sig i väskan. Hörselskyddet levereras med 2 x AA 1,5V-batterier för imponerande 111 timmars drifttid.

Den inbyggda FM- och AM-radion i fullstereo gör att du kan lyssna på radio i FM-frekvensområdet 87,5-108 MHz och AM-frekvensområdet 520-1710 kHz. Den lättlästa LCD-displayen och automatisk digital sökning gör det enkelt att hitta och lagra upp till 10 förinställda stationer. Med volymminne behöver du inte justera volymen varje gång du sätter på radion.

Howard Leight AM/FM hörselskydd är det perfekta valet för dig som vill ha ett praktiskt, bekvämt och underhållande hörselskydd för att skydda din hörsel i bullriga arbetsmiljöer.

Vad är SNR-värde?

SNR står för Simplified Noise Reduction och är ett mått på hur mycket ett hörselskydd minskar bullernivån runt omkring dig. SNR-värdet anger hur många decibel (dB) bullret reduceras med när hörselskyddet bärs på rätt sätt. Ett högt SNR-värde innebär att hörselskyddet är mer effektivt när det gäller att reducera buller.

För att göra det lite mer konkret, låt oss säga att du arbetar i en miljö med en bullernivå på 100 dB och att du bär hörselskydd med ett SNR-värde på 30 dB. Det innebär att hörselskyddet reducerar bullernivån runt dina öron till 70 dB (100 dB – 30 dB = 70 dB).

Det är viktigt att välja hörselskydd med ett lämpligt SNR-värde för det arbete du utför så att dina öron skyddas optimalt. Tänk på att det inte alltid är bäst att välja hörselskydd med det högsta SNR-värdet, eftersom det kan göra det svårt att höra viktiga varningsljud och kommunicera med andra. Målet är att hitta hörselskydd som reducerar buller till en säker nivå utan att helt isolera dig från din omgivning.

När ska du använda hörselskydd?

Hörselskydd är nödvändigt när du arbetar i miljöer med höga ljudnivåer som kan skada din hörsel över tid.

I allmänhet bör du överväga att använda hörselskydd om ljudnivån överstiger 80 dB. Det kan dock vara relevant att använda hörselskydd även om ljudnivån är lägre om du arbetar under längre perioder och vill undvika bullerrelaterad trötthet och stress.

Du kan läsa danska Arbejdstilsynets rekommendationer om hörselskydd och buller här.

Typiska arbetsuppgifter och scenarier som kräver hörselskydd

Det finns många situationer där det är en bra idé att skydda öronen med hörselskydd. Här är några exempel:

 • Arbete med kraftfulla elverktyg: Motorsågar, gräsklippare, borrmaskiner, planslipmaskiner och liknande verktyg kan alstra ljudnivåer som är skadliga för dina öron.
 • Byggarbetsplatser: Om du arbetar på en byggarbetsplats förekommer ofta höga bullernivåer från maskiner, verktyg och byggmaterial som kan skada din hörsel.
 • Musikevenemang: Om du går på konserter eller arbetar som ljudtekniker kan höga ljudnivåer från musik och publik också skada din hörsel.
 • Skjutbanor: Skjutning, både med skjutvapen och luftgevär, kan utsätta dina öron för extremt höga ljudnivåer som kräver hörselskydd.
 • Industrimiljöer: Fabriker och tillverkningsanläggningar kan ha mycket bullriga maskiner och processer som gör det nödvändigt att bära hörselskydd för att skydda din hörsel.
 • Hobbyer: Vissa hobbyer, t.ex. trä- och metallbearbetning, kan innebära användning av bullriga verktyg som kräver hörselskydd.

Detta är några exempel på situationer där det är viktigt att skydda öronen med hörselskydd. Var medveten om bullernivåerna i din arbetsmiljö och välj hörselskydd med ett lämpligt SNR-värde för att säkerställa optimalt skydd.

Arbetsuppgift / ScenarioLjudnivå dB(A)
Normal konversation60-65
Kontorsmiljö65-70
Dammsugare70-75
Gräsklippare85-90
Handborrmaskin95-100
Motorsåg100-110
Konsert/musikevenemang110-120
Åskväder120
Skjutning (skjutvapen)130-140
Jetmotor (närbild)140

Observera att ljudnivåerna är ungefärliga och kan variera beroende på specifika verktyg, maskiner och miljöer. Det är alltid en bra idé att mäta bullernivån i din specifika arbetsmiljö för att välja lämpliga hörselskydd med rätt SNR-värde.

Vad du bör tänka på när du köper hörselskydd

Det finns flera saker att tänka på när man köper hörselskydd, och vi har sammanställt en lista över de viktigaste punkterna att tänka på innan du fattar ditt beslut.

Vi tittar närmare på de olika typerna av hörselskydd, t.ex. över-örat-hörselskydd, öronkåpor och kanalskydd. Dessutom kommer vi att prata om komfort, brusreducering, kommunikation och hörbarhet, samt extrafunktioner som Bluetooth och radio.

Så låt oss dyka ner i den här köpguiden och tillsammans hitta det hörselskydd som passar dig och dina behov bäst!

Olika typer av hörselskydd

typer af høreværn

Låt oss börja med att titta på de olika typerna av hörselskydd som finns på marknaden. Det finns tre huvudtyper som du kan välja mellan, beroende på dina preferenser och arbetsuppgifter:

Över-örat-skydd (hörselkåpor)

Även kända som ”öronkåpor” eller ”hörselkåpor”, täcker dessa hela örat med ett mjukt, vadderat skydd. De är idealiska för situationer med höga bullernivåer och har i allmänhet ett högre SNR-värde jämfört med öronproppar och kanalskydd. Öronkåpor är ofta justerbara och kan anpassas till olika huvudstorlekar och former, vilket gör dem bekväma att bära under längre tidsperioder.

FördelarNackdelar
Högre SNR-värdeStörre och mer skrymmande
Justerbara och anpassningsbaraKan bli varm efter längre tids användning
Bekväma under längre tidsperioderKan störa användningen av hjälm och glasögon

Öronproppar

Öronproppar är små, mjuka enheter som sätts in direkt i hörselgången för att blockera buller. De kan vara tillverkade av olika material, t.ex. skum, silikon eller vax. Öronproppar är en bra lösning för dem som vill ha lätt och kompakt bullerdämpning, men de är i allmänhet mindre effektiva än hörselskydd över örat när det gäller att reducera höga bullernivåer. De kan dock vara ett bra val för personer som bär hjälm eller glasögon, eftersom de inte stör passformen på dessa.

FördelarNackdelar
Lätt och kompaktGenerellt lägre SNR-värde
Billiga och för engångsbrukKan falla ut eller sitta dåligt i örat
Fungerar bra med hjälmar och glasögonHygien (kräver rengöring vid återanvändning)

Kåpor för kanalen

Canal Caps, även kända som ”hörselskydd i örat”, är ett mellanting mellan hörselskydd över örat och öronkåpor. De består av mjuka öronkåpor som är anslutna till en bygel som går antingen bakom huvudet eller under hakan. Kanalskydd är lätta att sätta på och ta av och är praktiska om du ofta måste växla mellan bullriga och tysta miljöer. De har dock i allmänhet ett lägre SNR-värde än over ear-hörselskydd och är kanske inte det bästa valet för mycket bullriga arbetsuppgifter.

FördelarNackdelar
Bekvämt att ta på och avLägre SNR-värde än hörselskydd som sitter över örat
Låg viktHuvudbandet kan kännas obekvämt för vissa användare
Passar med hjälmar och glasögonMindre effektiva vid mycket höga bullernivåer

Komfort och bekvämlighet

Komfort är en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer hörselskydd, eftersom det är viktigt att du kan bära dem under längre perioder utan att känna obehag. Om hörselskyddet inte är bekvämt att bära är det mer sannolikt att du tar av det och utsätter dina öron för onödigt buller.

När det gäller komfort finns det flera saker att tänka på:

 1. Passform: Ett hörselskydd ska sitta tätt på huvudet eller i öronen för att vara effektivt och bekvämt. Hörselskydd som sitter över örat bör ha justerbara öronsnäckor och mjuka kuddar som täcker öronen utan att klämma för hårt. Öronproppar ska vara lätta att sätta i och ta ur, och de ska sitta tätt i hörselgången utan att falla ut. Hörselkåpor ska ha ett bekvämt band som sitter tätt runt huvudet eller under hakan.
 2. Material: Hörselskyddets material kan ha stor inverkan på komforten. Vadderingen på hörselskydd som sitter över örat ska vara mjuk och andas så att öronen inte blir för varma. Öronproppar och hörselgångskåpor bör vara tillverkade av mjuka, allergivänliga material som skum eller silikon.
 3. Vikt: Lätta hörselkåpor är bekvämare att bära under längre perioder eftersom de inte väger så mycket, vilket minskar tröttheten. Tänk på vikten på det hörselskydd du väljer, särskilt om du ska ha det på dig hela dagen.
 4. Design: En ergonomisk design som passar dina öron och huvudform gör hörselskyddet bekvämare att bära. Vissa hörselskydd har också extra funktioner som justerbara huvudband, avtagbara kuddar eller flexibla öronkåpor som ytterligare kan förbättra komforten.

Kom ihåg att komfort är en personlig preferens och att det som fungerar bra för en person kanske inte är det bästa valet för en annan. Prova olika typer och modeller av hörselskydd för att hitta det som passar dig och dina behov bäst.

Reducering av buller

Bullerdämpning är kärnan i ett hörselskydds syfte, och det är viktigt att välja ett hörselskydd som effektivt minskar bullernivån i din arbetsmiljö. För att göra detta måste du först veta vilken ungefärlig bullernivå du arbetar under och sedan välja hörselskydd med ett lämpligt SNR-värde.

SNR är ett mått på hur mycket ett hörselskydd reducerar bullernivån. Ju högre SNR-värde, desto bättre brusreducering. För att hitta rätt SNR-värde ska du subtrahera den önskade brusreduceringen från den faktiska bullernivån. Det rekommenderas att säkerställa att ljudnivån inuti hörselskyddet inte understiger 70 dB(A), eftersom detta kan göra det svårt att höra viktiga ljud och varningar.

Här är några allmänna riktlinjer för val av hörselskydd baserat på bullernivån i din arbetsmiljö:

 • Bullernivåupp till 85 dB(A): Hörselskydd med ett SNR-värde på 20-25 kan vara lämpliga.
 • Bullernivåmellan 85 och 95 dB(A): Välj hörselskydd med ett SNR-värde mellan 25 och 30.
 • Bullernivå över 95 dB(A): Välj hörselskydd med ett SNR-värde på 30 eller högre.

Kom ihåg att ta hänsyn till variationer i bullernivåer under arbetsdagen och välj hörselskydd med ett lämpligt SNR-värde som täcker de högsta bullernivåer som du utsätts för. Det är också viktigt att notera att hörselskydd som sitter över örat i allmänhet har högre SNR-värden jämfört med öronkåpor och kanalskydd, så välj den typ av hörselskydd som bäst uppfyller dina behov av bullerdämpning.

Kommunikation och hörbarhet

Kommunikation och hörbarhet är viktiga faktorer att ta hänsyn till när du väljer hörselskydd, särskilt om du arbetar i en miljö där du måste kunna höra och kommunicera med dina kollegor eller vara medveten om varningar och larm.

Vissa hörselskydd är utformade med specialfunktioner som gör att du kan höra röster och viktiga ljud utan att ta av dig bullerskyddet. Detta kan vara särskilt användbart i situationer där du behöver kunna prata med andra eller lyssna på instruktioner samtidigt som du skyddar dina öron från höga bullernivåer.

Här är några funktioner som du bör leta efter i ett hörselskydd som stöder kommunikation och hörbarhet:

 • Elektronisk brusreducering: Denna teknik gör att vissa ljud och frekvenser, t.ex. tal och varningar, kan passera genom hörselskyddet medan skadliga bullernivåer blockeras. Detta gör att du kan höra och kommunicera utan att behöva ta av dig hörselskyddet.
 • Hörselförbättrande öronproppar: Vissa öronproppar är utformade med specialfilter som selektivt minskar bullernivåerna för olika frekvenser. Detta kan göra det lättare att höra tal och andra viktiga ljud samtidigt som öronen skyddas från höga bullernivåer.
 • Integrerat kommunikationssystem: Avancerade hörselskydd, särskilt over-the-ear-modeller, kan vara utrustade med inbyggda mikrofoner och högtalare som gör att du kan kommunicera med dina kollegor via radio, mobiltelefon eller andra kommunikationsenheter. Dessa system kan också innehålla brusreduceringsteknik som filtrerar bort oönskat bakgrundsljud så att du kan tala tydligt och höra vad som sägs.

Tänk på dina arbetsuppgifter och din miljö när du väljer hörselskydd när det gäller kommunikation och hörbarhet. Om du arbetar i en miljö där kommunikation och varningar är viktiga kan det vara värt att investera i hörselskydd med avancerade funktioner som gör att du kan höra och tala utan att kompromissa med din hörsel.

Bluetooth och radio

Bluetooth- och radiofunktioner i hörselskydd kan ge extra bekvämlighet och underhållning när du arbetar i bullriga miljöer. Dessa funktioner är särskilt användbara om du vill lyssna på musik, podcasts eller nyheter medan du arbetar, eller om du behöver kommunicera med dina kollegor via en trådlös anslutning.

Hörselskydd med Bluetooth

Dessa modeller är utrustade med inbyggd Bluetooth-anslutning, så att du kan para ihop dem med din smartphone eller andra Bluetooth-aktiverade enheter. Du kan sedan streama musik, ringa telefonsamtal och till och med använda röstassistentfunktioner, allt utan att behöva ta av dig hörselskyddet. Vissa Bluetooth-hörselkåpor har även brusreducerande mikrofoner så att du kan föra tydliga samtal även i bullriga miljöer.

Hörselskydd för radio

Med en inbyggd FM/AM-radio tar dessa hörselskydd emot radiostationer så att du kan lyssna på musik, nyheter och sport medan du arbetar. Dessa modeller har ofta förinställda kanaler så att du snabbt och enkelt kan växla mellan dina favoritstationer. Vissa radioheadset har även möjlighet att ansluta en extern ljudkälla, t.ex. en MP3-spelare, via en kabelanslutning.

Det är värt att notera att Bluetooth- och radiofunktioner kan öka vikten och komplexiteten hos hörselskyddet och minska batteritiden. Om du väljer ett hörselskydd med dessa funktioner, se till att det fortfarande uppfyller dina krav på komfort, brusreducering och andra viktiga faktorer. Fundera också på om du behöver dessa extra funktioner eller om ett mer grundläggande hörselskydd är tillräckligt för dina behov.

Andra funktioner

Utöver de funktioner vi redan har gått igenom finns det andra funktioner och egenskaper att ta hänsyn till när du ska välja det perfekta hörselskyddet för dina behov. Här är några av de ytterligare funktioner som du kanske vill leta efter:

 • Vatten- och dammtålighet: Om du arbetar utomhus eller i tuffa miljöer kan det vara bra att välja hörselskydd som är vatten- och dammtåliga. Detta skyddar hörselskyddet från skador orsakade av fukt och smuts, vilket kan förlänga dess livslängd.
 • Avtagbara och utbytbara kuddar: Vissa hörselskydd har avtagbara kuddar, vilket gör dem lättare att rengöra och underhålla. Detta kan också vara praktiskt om kuddarna blir slitna eller skadade, eftersom du kan byta ut dem utan att behöva köpa ett helt nytt hörselskydd.
 • Vikbar design: Ett vikbart hörselskydd är lätt att förvara och transportera, vilket är praktiskt om du ofta behöver ta med dig det mellan olika arbetsplatser. Vikbara hörselskydd kan också vara mer kompakta och lätta än icke vikbara modeller.
 • Inbyggd mikrofon: Vissa hörselskydd har en inbyggd mikrofon som gör att du kan kommunicera med andra utan att behöva ta av dig hörselskyddet. Detta kan vara särskilt användbart i situationer där du behöver höra instruktioner eller prata med kollegor.

Relaterat: Kom ihåg hörselskydd när du arbetar med spikpistoler

VANLIGA FRÅGOR

Hur länge får jag arbeta i buller?

Ingen bör utsättas för bullernivåer över 85 dB(A) i 8 timmar eller 88 dB(A) i 4 timmar. Om dessa gränsvärden följs minskar risken för hörselskador till följd av långvarig exponering för buller.

Hur länge kan jag använda hörselskydd?

Det finns ingen specifik tidsgräns för hur länge du kan bära hörselskydd, men det är viktigt att se till att hörselskyddet är bekvämt att bära och effektivt reducerar bullernivåerna. Om du upplever obehag eller trötthet bör du ta en paus och eventuellt justera hörselskyddet eller överväga en annan typ av hörselskydd.

Hur mycket reducerar hörselskydd buller?

Hörselskydd dämpar buller i varierande grad, beroende på konstruktion, material och SNR-värde. I allmänhet kan hörselskydd minska bullernivåerna med mellan 15 och 35 dB, men detta varierar från produkt till produkt. Det är viktigt att välja hörselskydd med ett lämpligt SNR-värde för den miljö du arbetar i och att bära hörselskydden korrekt för att uppnå bästa möjliga bullerdämpning.

Relaterat: du bör också bära hörselskydd när du arbetar med vedklyv

Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark