Guide för att välja en engångskamera – och varför de har kommit tillbaka

Det kan tyckas lite galet att gammaldags engångskameror har gjort comeback, när tekniken blomstrar med smarta digitalkameror i alla former och storlekar och när det finns ett allt större fokus på hållbarhet.

Men det finns faktiskt många goda skäl till varför engångskameror – och återanvändbara kameror med film – är populära igen. De är billiga och lätta – och de tar autentiska bilder. Och det är en ganska viktig punkt i den digitala värld vi lever i.

I den här guiden kan du läsa om olika typer av engångskameror och varför de gör en (välförtjänt) comeback i en tid då tekniken borde ha lagt dem åt sidan för länge sedan.

Typer av engångskameror

En engångskamera är inte bara en engångskamera. Det finns olika typer som är idealiska för olika ändamål. De vanligaste typerna av engångskameror är följande:

 • Färgkamera för engångsbruk
 • Svartvit engångskamera
 • Vattentät engångskamera
 • Återanvändbar engångskamera

En engångskamera finns i antingen färg eller svartvitt. Vad du vill ha är en fråga om smak. Vissa människor föredrar färgbilder, medan andra föredrar svartvitt. Fördelen med svartvita bilder är att kvaliteten ofta kan upplevas bättre.

Numera finns det också vattentäta engångskameror, vilket kan vara en fördel om du vill ta med den till stranden eller på semestern – eller lämna den till barnen. En engångskamera – som har ett mycket lågt inköpspris – är det självklara valet för en semesterresa, snarare än en dyr digitalkamera.

Se även: kamera för barn

Även om orden ”återanvändbar” och ”engångsartiklar” egentligen inte hör ihop, marknadsförs de ofta som sådana. En återanvändbar kamera är naturligtvis inte en riktig engångskamera, eftersom den kan återanvändas genom att man sätter in en ny film. Den här typen av kamera är lite dyrare, men är ett mer hållbart val – om du använder kameran mer än en gång.

Titta på antalet bilder

Den största skillnaden mellan engångskameror är hur många bilder de kan ta. Vanligtvis har fotografer och utvecklare en fast summa för behandling per engångskamera, så det kan löna sig att leta efter en kamera med så många bilder som möjligt.

Om du måste betala 100-150 pund för bearbetning kan du lika gärna få 39 bilder som 27. Särskilt eftersom det ofta är några bilder som går till spillo när de tas med en engångskamera.

Vissa återförsäljare erbjuder också bulkinköp av engångskameror, där du till exempel köper en förpackning med 10 engångskameror. Ofta är det en relativt stor besparing att göra med det här alternativet, och alla i familjen kan ha en kamera med på resan – utan att behöva oroa sig för skador eller förlust.

Varför blir engångskameror populära igen?

Numera har varje smartphone en kamera som är minst lika bra som en digitalkamera, så varför gå tillbaka till de gryniga bilderna som kanske – eller kanske inte – blev bra från en engångskamera?

För det första handlar det i hög grad om att motstå det polerade SoMe-livet där du ständigt bombarderas med knivskarpa foton med alla möjliga filter och effekter. Det börjar bli omöjligt att avgöra vad som är verkligt och vad som är iscensatt.

Men det kan du göra med en engångskamera. Det är som en vandring i minnenas spår, en återgång till den gamla goda tiden då kamerans utvecklare gav dig en handfull autentiska bilder från den där viktiga födelsedagen, året som gick eller sommarens campingsemester.

Det var ett stort jubel när en bild (äntligen) var lyckad, medan de allra flesta bilderna var halvbra, lite gryniga men ändå realistiska. Bilden var vad som hände och det var inte möjligt att retuschera efteråt för att ta bort en tredjedel, ringar under ögonen eller lägga till ett ljusare filter.

Revolten mot det polerade och retuscherade verkar växa – och engångskameror spelar en viktig roll här.

Fördelar med en engångskamera

En original engångskamera är naturligtvis inte särskilt hållbar, eftersom den bara används en gång. Du kan dock få varianter som kallas ”återanvändbara”, vilket innebär att filmen kan bytas ut och kameran därmed återanvändas – och är därmed en utmärkt hållbar lösning.

Engångskameror har också följande fördelar:

 • De är billiga att köpa
 • De kräver inga batterier eller kablar
 • De har inget egenvärde när de förloras
 • Bilderna är autentiska eftersom det inte finns några filter, zoomar eller beskärningsalternativ
 • De är praktiska för sociala evenemang och fester
 • Perfekt för barn som ska ha sin första kamera
 • Ett begränsat antal bilder ökar medvetenheten om ämnena
 • Det är roligt och överraskande att granska bilderna när de är framkallade

Det finns alltså många goda skäl till varför de gamla kamerorna har blivit populära igen – och de är förmodligen här för att stanna, om de kan göra en comeback i denna teknikvärld. Det ska vara billigt och enkelt att ta bilder – och bilderna ska vara autentiska och ofullkomliga. De framkallade bilderna passar utmärkt både till fotoväggen och till julklapparna.

Tips för att ta bilder med en engångskamera

Det bästa rådet för att ta bilder med en engångskamera är att känna till dess begränsningar. Det är skillnad mellan vad engångskameror kan göra och vad digitalkameror med olika zoomar och andra funktioner kan göra när det gäller bilder.

Se även: Digital fotoram

En engångskamera tar i allmänhet de bästa bilderna av objekt på ett avstånd på mellan 1,5 och 3 meter – särskilt om det inte är fullt dagsljus. Objekt som är närmare än så kommer vanligtvis inte att beaktas av blixten och kommer därför att bli gryniga.

Du kan ta bra bilder av föremål på längre avstånd, men tänk på att det krävs bra ljus (inte blixt) och att skärpan inte är av högsta kvalitet.

En engångskamera tar de bästa bilderna i fullt dagsljus (inte mot solen) och inte för nära föremålen du vill fotografera.

För bättre kvalitet bör du välja engångskameror från märken som också tillverkar digitala och/eller analoga kameror. Kodak och Fujifilm, till exempel.

VANLIGA FRÅGOR

Hur mycket kostar det att utveckla en engångskamera?

Att utveckla en engångskamera kan göras både fysiskt och online, och priserna ligger typiskt på mellan 100 och 150 SEK per engångskamera (eller per film när det gäller återanvändbara kameror).

Hur många bilder finns i en engångskamera?

Det skiljer sig från kamera till kamera hur många bilder som finns i den inbyggda filmen. Det står dock alltid i produktbeskrivningen. De flesta har 24-27 bilder, medan vissa modeller har upp till 40 bilder.

Senast uppdaterad januari 11, 2023 av Simone Lundmark