Patagonia väskor – Guide till de olika modellerna

Patagonia är kanske ett av de mest kända märkena för friluftsliv i Sverige. Det handlar om både kvalitet och klimat. Patagonia ägs nu av en ideell organisation vars vinst går till forskning om klimatförändringar och naturskydd.

Även Patagonias produkter, inklusive väskorna, tillverkas av ekologisk bomull och återvunnet material – utan att kompromissa med den sublima kvalitet som både kläder och utrustning är kända för. Och det är förståeligt nog ett oavgjort resultat.

I den här guiden går vi igenom de olika typerna av Patagonia väskor som finns på den danska marknaden. Patagonia har ett brett utbud av väskor som är utformade för olika ändamål. Vissa är perfekta för ryggsäckar och resor, medan andra är bättre lämpade för vandring eller sport. Och vissa är perfekta som vardagsväskor.

Om du också älskar Patagonias produkter kan du få en översikt över deras väskor här.

Fyra olika typer av Patagonia-väskor – och deras syfte

Patagonias väskor är i första hand avsedda för utomhusbruk. Men den ökande efterfrågan har också lett till fler väskor som är lämpliga för vardagsbruk, resor och sport. Nedan följer en guide över vilka Patagonia-väskor som är lämpliga för vilka ändamål.

Patagonia ryggsäck

Funktioner:

 • Finns i flera storlekar
 • Vattentålig
 • Regnskydd ingår
 • Bra uppdelning
 • Många smarta lösningar

Ryggsäck för vardagsbruk

Patagonia har ett fint urval av vardagsryggsäckar som kan användas för dagsutflykter, arbetsväskor och som handbagage på resor. De flesta av deras väskor är mellan 25 och 32 liter, vilket är en anständig storlek och ger gott om plats för en bärbar dator, matsäck, extra kläder och allt du behöver när du är på språng.

Ryggsäck för vandring

Patagonia tillverkar också fantastiska vandringsryggsäckar i storlekar från 28 till 55 liter. Så oavsett om du ska ut på en dagstur eller en flerdagstur hittar du en ryggsäck som passar dina behov.

Vandringsryggsäckar från Patagonia är vanligtvis vattenresistenta och har många smarta funktioner som nyckelhängare, olika fack, elastiska nätfickor, förberedelser för vätskesystem och regnskydd. De är också ergonomiska med bra höft- och bröstremmar samt bra ventilation.

Ryggsäck för backpacking

Patagonia väskor
Foto: KostyaKlimenko, Depositphotos

Patagonia tillverkar modeller av riktigt stora vandringsryggsäckar på upp till 55 liter, som också kan vara användbara för backpacking. Men om du letar efter en mycket stor ryggsäck för backpacking måste du antingen kombinera den med en duffelbag eller leta efter en ryggsäck av ett annat märke.

De stora ryggsäckarna från Patagonia är utvecklade för trekking och vandring i en hållbar design som bland annat är vattenavvisande och särskilt slitstarka. De har smarta kompressionsremmar för storleksjustering, gott om fack och remmar för utrustning, och ergonomin har beaktats med bra bälten över höfterna och bröstet.

Patagonia Crossbody / Sling

Funktioner:

 • Liten och lätt
 • Billigare än en ryggsäck
 • Plats för det nödvändigaste
 • Vattenresistent
 • Fack för surfplattor

Crossbody för vardagsbruk

En crossbody – även känd som en sling – är den perfekta mixen mellan en ryggsäck och en axelväska. Den sitter nära kroppen, håller händerna fria och ger plats för det nödvändigaste – och det finns också plats för små inköp på språng eller en surfplatta. Dessutom väger och tar en crossbody vanligtvis mindre plats än en ryggsäck. Patagonias slingväskor är perfekta vardagsväskor för både män och kvinnor, där komfort är av största vikt.

Det riktigt coola med Patagonias crossbody är modellerna med den lilla väskan på bröstet. I praktiken är det en smart korsning mellan en crossbody- och en bältesväska, vilket gör att du kan bära dina viktigaste saker på ryggen – och de viktigaste sakerna som plånbok och mobiltelefon precis vid dina fingertoppar, utan att behöva ta av dig väskan för att komma åt dem.

Crossbody för arbete

En crossbody är en modernare version av en ryggsäck. Den är lätt att svänga över axeln och rymmer allt du behöver ta med dig till jobbet, som lunchpaket, plånbok, smartphone och kanske en surfplatta.

Om du behöver bära en dator kan du överväga att uppgradera till en ryggsäck som är större och har en mer fyrkantig form än en crossbody.

Crossbody för skolan

För skolbruk kan en crossbody också vara ett hippt alternativ till en väska, axelväska eller ryggsäck. Tänk dock på att den är bäst för en surfplatta eller minidator och att större datorer inte får plats i väskan.

Crossbody kan vara till för de skoldagar när du måste gå på föreläsningar, praktik eller liknande, där du inte behöver ta med dig en dator.

Patagonia bältesväska

Funktioner:

 • Finns i olika storlekar
 • Kan bäras runt midjan eller som en crossbody
 • Lätt och rymlig
 • Bra uppdelning
 • Vattentålig

Bältesväska för vardagsbruk

En bältesväska är ett smart alternativ till den traditionella axelväskan som många kvinnor använder till vardags. Det är också ett mindre och mer praktiskt alternativ till en ryggsäck, med precis tillräckligt med plats för alla vardagliga nödvändigheter. Vanligtvis är detta din mobiltelefon, plånbok och nycklar, men det finns också plats för tuggummi, cigaretter (eller substitut), solglasögon osv. i väskan.

Många börjar sätta bältesväskan över axeln, som en crossbody, på magen i stället för runt midjan. Och det gör den ännu smartare som vardagsväska.

Bältesväska för resor

Bältesväskan är särskilt smart för resor, och Patagonias modeller är särskilt utformade för detta ändamål. Bältesväskan kan antingen bäras runt midjan på traditionellt sätt eller som en crossover över axeln för ett mer hippt sätt att använda en bältesväska.

Båda gör att du har händerna fria men dina värdesaker inom räckhåll. En bältesväska minskar också risken för stöld genom att du håller dina värdesaker nära kroppen på framsidan.

Vissa av Patagonias bältesväskor är stora jämfört med andra modeller och har även plats för kamera, matsäck, vattenflaska och liknande, vilket är särskilt praktiskt på vandrings- och sightseeingresor.

Patagonia duffelbag / sportväska

Funktioner:

 • Finns i olika storlekar
 • Vattentät
 • Bra uppdelning
 • Kan bäras på axeln eller på ryggen
 • Mycket rymlig

Duffelbag som sportväska

Även om Patagonias duffelbags är utformade för resor och expeditioner är de också utmärkta som sportväskor. Dels för att de är vattentäta, men också för att de är rymliga, smart utformade och kan användas som ryggsäck, vilket är ett både ergonomiskt och bekvämare sätt att bära en sportväska.

Duffelbag som resväska

En duffelbag är ett smart val för resor eftersom den är smutsavvisande, hållbar och vattentät. Väskor finns i olika storlekar, så valet beror på hur du reser. Det fina med att använda en Patagonia-duffelväska som resväska är att du inte behöver oroa dig för att bli genomblöt i regnet – och du kan bära den på ryggen, vilket är praktiskt för transport.

Många av modellerna har också en mycket praktisk indelning i fack, vilket är mycket praktiskt när du reser.

Duffelbag för extrema sporter och expeditioner

De större av Patagonias duffelbags är upp till 100 liter – och det är inget skämt att de kallas ”svarta hål”. De kan rymma extremt mycket utrustning, och eftersom Patagonias duffelbags är 100 % vattentäta är de också många människors förstahandsval när det gäller extrema sporter och expeditioner – särskilt när de används på vatten eller is.

Våra favoriter

Patagonia är ett märke som tillverkar utomhusutrustning, inklusive väskor, men dess hållbara väskor i snygg design är numera ganska utbredda och används i många olika sammanhang – även för andra ändamål än utomhusaktiviteter.

Nedan följer våra favoriter från Patagonia för olika ändamål:

 • Bästa Patagonia-väska för backpacking: stor Patagonia-ryggsäck
 • Bästa Patagonia-väska för vandring: Patagonia-ryggsäck
 • Bästa Patagonia-väska för resor: Vattentät Patagonia-duffelväska
 • Bästa Patagonia-väska för träning: Patagonia duffelbag
 • Bästa Patagonia-väska för barn: Patagonia Belt Bag
 • Bästa Patagonia-väska för skolan: Patagonia-ryggsäck eller crossbody
 • Bästa Patagonia-väska för vardagsbruk: Patagonia-ryggsäck, korsväska eller bältesväska

VANLIGA FRÅGOR

Är Patagonias väskor vattentäta?

Vissa Patagonia väskor är 100 % vattentäta, till exempel deras duffelväskor, medan andra är tillverkade av vattenavvisande material. Ryggsäckarna har vanligtvis ett separat regnskydd.

Vilken typ av väskor tillverkar Patagonia?

Patagonia tillverkar i första hand väskor för utomhusbruk, men de flesta av deras väskor passar också utmärkt för vardagsbruk, sport och resor.

Senast uppdaterad juni 16, 2023 av Simone Lundmark