Guide för att välja en madrass till Ställbar Säng

En bra höjdsäng ska naturligtvis ha rätt höjdinställningar för dina behov, men det är lika viktigt att madrassen är bra att ligga på. Den här guiden kan hjälpa dig att välja en madrass för en hissäng och en toppmadrass för en hissäng.

Vilken madrass ska jag välja till min hissäng?

Först och främst är det viktigt att en madrass för en höjdsäng kan användas som en höjmadrass. Många tror felaktigt att det är fråga om speciella madrasser, men de allra flesta vanliga fjädermadrasser kan användas för detta ändamål. Det är faktiskt vanliga fjädermadrasser som monteras på hissängen när du köper den. Det är dock viktigt att välja en fjädermadrass snarare än en boxmadrass, eftersom en boxmadrass har en träram som gör den oflexibel.

När du köper en höjdsäng består den vanligtvis alltid av en ram och en madrass. Därför måste du i förväg bestämma vilken typ av madrass du vill ha. Dessutom kan du behöva byta ut madrassen med åren, eftersom madrassen slits ut och så småningom behöver bytas ut. Nu kan du fundera på om du vill ha samma typ av madrass igen eller om vikt eller ålder har förändrat dina behov.

Det är förstås viktigt att välja en madrass som passar till sängstommens mått. Vanligtvis är det enkelsängsmadrasser med en bredd på 80 eller 90 cm – även om du har en dubbelsäng. Med en höjdsäng är det nämligen viktigt att varje höjningsfunktion har sin egen madrass.

Typer av madrasser för höjningssängar

När vi talar om olika typer av madrasser för en loftsäng talar vi nästan alltid om fjädermadrasser. Däremot varierar fasthet, fjädring och materialval.

Fasthet

I allmänhet finns det två olika hårdhetsgrader för boxfjädrar:

 • Medelhög fasthet
 • Fasthet

Valet beror på din vikt. Om du väger mindre än 75 kg rekommenderas medelfasthet. Om du väger mer än 75 kg rekommenderas fasthet.

Vissa återförsäljare erbjuder även extra fasthet för personer som väger över 95 kg.

Upphängning

De vanligaste typerna av fjädrar i fjädermadrasser är pocketfjädrar och multipocketfjädrar. Om du väger mindre än 100 kg rekommenderas pocketfjädrar. Om du väger mer än 100 kg rekommenderas multipocketfjädrar. För en normal säng rekommenderas även flerfickfjädrar för en dubbelsäng med en total kapacitet på över 100 kg. Detta gäller dock inte för höjdsängar, eftersom de alltid består av två madrasser, även om det är en dubbelsäng.

Material och certifiering

Du tillbringar många timmar om dagen i din säng, så det är viktigt att materialen är bekväma mot din hud, men också att de inte utgör en risk för allergier eller andra hälsorisker, till exempel eksem. Här kan det vara en fördel att välja en astma- och allergivänlig madrass eller en Svanenmärkt madrass.

Det är också värt att tänka på att vissa material är varmare än andra, och svettabsorberande material kan vara ett bra val om du tenderar att svettas mycket på natten. Latex är ett bra temperaturreglerande material.

Miljön kan också spela en roll i valet av material. Det finns numera ett antal madrasser som är ekologiska och miljövänliga. Det framgår av olika certifieringar som ekologisk certifiering, ekotex-certifiering och FSC-certifiering.

De bästa madrasserna för hissängar

två av de bästa madrasserna för höjdsängar är Senses och Venus:

Senses fjädermadrass 80 x 200 cm

Funktioner:

 • Finns även i 90 x 200 och 90 x 210 cm
 • Finns i flera färger
 • Finns i flera olika hårdheter
 • Skumstoppning

Den här fjädermadrassen från Senses är det självklara valet som madrass för en höjdsäng. Den är superflexibel, finns i 3 olika hårdheter och 4 olika färger – och komforten är helt rätt.

Komforten kommer från den 7-zoniga pocketfjädringen, som ger separat och varierat stöd för kroppens olika delar. Axlar och höfter behöver inte samma stöd.

Senses fjädermadrass är vadderad med skum för en bekväm liggplats.

Madrassen kan testas hemma i upp till 100 dagar innan du bestämmer dig.

Venus fjädermadrass 80 x 200 cm

Funktioner:

 • Finns även i 90 x 200 och 90 x 210 cm
 • Finns i flera färger
 • Finns i flera olika hårdheter
 • Latexklädsel

Denna fjädermadrass har en liknande struktur som Senses fjädermadrass. Den är lika flexibel, finns i 3 olika hårdheter och med överdrag i 4 olika färger, och den har även pocketfjädrar i 7 zoner för optimalt stöd och sömnkomfort.

Den stora skillnaden mellan de två madrasserna är att Venusfjädermadrassen är klädd med latex, som är extra mjuk och andningsbar. Perfekt för dig som tenderar att svettas på natten.

Eftersom detta också är en madrass från Better Nights kan den också provas hemma i 100 dagar och under den perioden kan den fritt bytas ut mot en annan fasthet eller returneras med en begäran om en annan madrass.

Prova madrassen innan du bestämmer dig

Det är alltid en bra idé att prova madrassen innan du bestämmer dig. En sak är madrassens specifikation, en annan är hur det faktiskt är att sova på den.

Många människor tror felaktigt att de kan kasta sig på olika sängar i en butik och göra sitt val därifrån. Att ligga på en madrass med en överrock på i tre minuter ger dock ingen som helst information om hur madrassen faktiskt är att sova på. Det krävs faktiskt många nätter i rad för att känna skillnad i kroppen.

En madrass för en höjdsäng är en långsiktig investering. Många människor har sina madrasser i minst 5-10 år, vissa till och med längre. Madrasser kostar också motsvarande, och därför är det viktigt att köpa en bra madrass.

På Better Nights – där de två madrasserna ovan är från – kan du prova din madrass hemma i upp till 100 dagar innan du fattar ett beslut. Under provperioden kan du byta ut madrassen mot en annan hårdhet eller returnera den för att få pengarna tillbaka om den ändå inte passar dig. Detta ger dig den absolut bästa utgångspunkten för att köpa en madrass som du kommer att älska.

Se även: hur du får en skräddarsydd madrass

Vad är pocketfjädrar?

Om du tittar på madrasser för höjdsängar har du förmodligen stött på ordet ”pocketfjädrar”. I dag är det den vanligaste formen av upphängning.

Tidigare användes andra och mindre bekväma typer av fjädrar som satt mer eller mindre oskyddade i madrassen. Om du någonsin har legat på en äldre madrass har du förmodligen känt fjädrarna i ryggen. Det är inte fallet med pocketfjädrar (eller fjädrar med flera fickor). Här är fjädrarna omgivna av en sorts påse och de är också vadderade med skum eller latex.

Dessutom är pocketfjädrarna vanligtvis indelade i zoner i de bättre madrasserna. Denna zonindelning gör att fjädrarna kan böjas olika i olika zoner och ge olika nivåer av stöd. Det innebär bland annat att din rumpa får lite mer stöd än din överkropp, vilket bidrar till en bekvämare ligg- och sovkomfort.

Toppmadrass för höjningssäng

En toppmadrass för en höjdsäng ger bättre sovkomfort. Du bör dock vara medveten om att du inte kan använda en vanlig toppmadrass för en dubbelsäng med höjdskillnad. Madrassen måste vara en s.k. split top-madrass eller en H-top-madrass, så att höjningsfunktionen i varje säng kan användas oberoende av varandra.

Förslag på en toppmadrass för en höjdsäng:

Funktioner:

 • H-split
 • 160 x 200
 • kärna av 100 % naturlatex
 • Täcke i FSC-certifierad träfiber
PRISER FRÅN

3.498,-

Läs också: Skapa en mysig atmosfär i sovrummet med en himmelssäng

Senast uppdaterad juni 20, 2023 av Simone Lundmark