Badrumsfläkt

Badrumsfläkt: Energisnåla och ljudlösa lösningar

Våra bästa val:

Bäst i test – badrumsfläkt: Thermex Silent 100 CHRZ

Upplev den ultimata ventilationen med Thermex Silent 100 CHRZ – vår bäst i test-vinnare som kombinerar kraftfull prestanda med tyst drift. Perfekt för alla badrum!

Bästa tysta badrumsfläkt: Duka Pro 70TH

Njut av lugn och komfort med Duka Pro 70TH – den tystaste badrumsfläkten på marknaden. Fukt- och tidsstyrning i ett elegant och effektivt paket. Ventilation utan kompromisser!

Bästa badrumsfläkt till priset: Duka EL700Q TH

Få ut mesta möjliga för pengarna med Duka EL700Q TH – den bästa badrumsfläkten till priset. Klassisk design och effektiv ventilation som garanterar ett fräscht och bekvämt badrum utan att spräcka budgeten!

Badrumsfläktar spelar en viktig roll för att förebygga fukt- och mögelskador, lukt och minska kondens i badrummet. Ett välventilerat badrum är avgörande för att upprätthålla en bekväm och hälsosam atmosfär i ditt hem.

Vi har sammanställt en lista över de bästa badrumsfläktarna på marknaden och ger dig en djupgående genomgång av deras för- och nackdelar samt tips om hur du installerar och underhåller dem på rätt sätt.

De 5 bästa badrumsfläktarna i 2024

Thermex Tyst 100 CHRZ

Thermex Silent 100 CHRZ är en högkvalitativ badfläkt som kombinerar tystnad, energieffektivitet och intelligent fukthantering. Med sin eleganta design och robusta konstruktion är denna fläkt idealisk för badrum, toaletter och andra mindre rum där god ventilation behövs.

Den inbyggda timern och hygrostaten gör att du kan anpassa fläktens drift efter dina behov. Timern ser till att fläkten fortsätter att gå under en viss tid efter att lamporna släckts, medan hygrostaten automatiskt aktiverar fläkten när luftfuktigheten i rummet når en viss nivå (60-90%). Detta gör Thermex Silent 100 CHRZ till ett intelligent val för dem som vill ha optimal kontroll över badrumsklimatet.

Med en låg energiförbrukning på endast 8 watt och en ljudnivå på 26 dB är fläkten både energieffektiv och mycket tystgående. Den är lätt att rengöra och lämpar sig för en maximal rumstemperatur på 50 grader, vilket gör den lämplig för de flesta badrum.

Thermex Silent 100 CHRZ är en utmärkt badfläkt som levererar hög prestanda, energieffektivitet och intelligent fukthantering. Vi rekommenderar den som ett av de bästa valen på marknaden för dig som vill upprätthålla ett hälsosamt och behagligt klimat i ditt badrum.

Duka EL700Q TH

Duka EL700Q TH är en klassisk och tidlös fläkt som är särskilt utformad för att ventilera badrum och andra små till medelstora rum. Med inbyggd fukt- och tidsstyrning som kan justeras individuellt är fläkten både praktisk och effektiv för att upprätthålla ett behagligt inomhusklimat.

Den justerbara fuktkontrollen, som kan ställas in mellan 60-90 luftfuktighet, och tidkontrollen, som kan ställas in mellan 2-30 minuter, gör att du kan anpassa fläkten efter dina exakta behov. Fläkten startar automatiskt när luftfuktigheten är högre än den inställda nivån eller när ljuset tänds, och fortsätter att gå tills luftfuktigheten är under den inställda nivån igen.

Duka EL700Q TH är en energieffektiv fläkt med en låg energiförbrukning på endast 5,5 watt och en ljudnivå på 26 dB(A), vilket gör den till ett miljövänligt och bullerfritt val för ditt badrum. Den är tillverkad av robust ABS-plast och levereras med 3 års garanti, vilket ger dig en hållbar och pålitlig produkt.

Duka EL700Q TH kan monteras både på vägg och i tak, vilket gör den till en flexibel lösning för alla badrum. Det bör dock noteras att vid takmontering får fläkten inte installeras med ett spjäll. Installationen måste utföras av en auktoriserad elektriker för att garantin ska gälla.

Duka EL700Q TH är en pålitlig och effektiv badfläkt med en klassisk design som passar in i alla badrum. Den inbyggda fukt- och tidsstyrningen samt energieffektiviteten gör den till ett utmärkt val för den som söker en användarvänlig och miljövänlig ventilationslösning.

Duka Pro 90TH

Duka Pro 90TH är en högkvalitativ och tystgående fläkt som är särskilt utformad för badrummet. Med en kapacitet på 90 m³/h och en ljudnivå ned till 26 dB(A) är denna fläkt ett effektivt och ljuddämpande val som säkerställer ett behagligt inomhusklimat i ditt badrum.

Fläkten är utrustad med ett stängningsspjäll i klar folie på baksidan som förhindrar drag när fläkten inte används. Det är viktigt att notera att stängningsspjället endast är avsett för väggmontering och måste tas bort om fläkten ska monteras i taket.

Duka Pro 90TH har en justerbar fuktstyrning (mellan 60-90% RH) och tidsstyrning (mellan 2-30 min) som gör att du kan anpassa fläkten till dina exakta behov. Fläkten aktiveras när luftfuktigheten i rummet överstiger den inställda nivån och fortsätter att gå tills luftfuktigheten är under gränsen igen.

Fläkten är tillverkad av plast och har en kullagrad motor för lång livslängd och tillförlitlighet. Med en energiförbrukning på endast 7,5 watt är Duka Pro 90TH också en energieffektiv lösning för ditt badrum. Fläkten levereras med 5 års garanti, vilket understryker produktens kvalitet och hållbarhet.

Thermex 100CHRZ

Thermex Silent 100 CHRZ Design är en snygg och effektiv badrumsfläkt som passar för toaletter, badrum och andra mindre rum upp till 10 m². Fläkten är utrustad med justerbar fuktkontroll (60-90% RH) och en justerbar timer för att säkerställa optimal ventilation och komfort i ditt badrum.

Fläkten startar automatiskt när luftfuktigheten överstiger den inställda nivån och stängs av igen när luftfuktigheten är tillbaka under gränsen. Timern kan ställas in så att den stannar mellan 1-30 minuter efter att lampan släckts och det finns två inställningsalternativ: automatisk eller fast inställning.

Thermex Silent 100 CHRZ Design har en kapacitet på 80 m³/h och en ljudnivå ned till 26 dB(A), vilket gör den både effektiv och tyst. Med en effektförbrukning på endast 8 watt är fläkten dessutom energieffektiv och miljövänlig.

En unik egenskap hos denna fläkt är de utbytbara fronterna som finns i fyra olika färger: röd, blå, grön och gul. Detta gör att du kan anpassa fläktens utseende och göra den till en attraktiv del av din badrumsinredning.

Thermex Silent 100 CHRZ Design är en utmärkt badfläkt som kombinerar funktionalitet, energieffektivitet och elegant design. Den justerbara luftfuktighetskontrollen och den justerbara timern säkerställer att du alltid har ett bekvämt och hälsosamt inomhusklimat i ditt badrum.

Duka Pro 70TH

Duka Pro 90TH Ø100mm fläkt med fukt- och tidsstyrning är en tyst och elegant fläkt som är perfekt för badrum och andra bostadsutrymmen. Den diskreta designen gör att den enkelt kan integreras i både väggar och tak, och kullagren garanterar lång livslängd och tillförlitlig prestanda.

Fläkten har inbyggd fuktkontroll som kan ställas in mellan 60-90% RH, vilket innebär att den automatiskt startar när luftfuktigheten når det valda intervallet och stängs av igen när luftfuktigheten sjunker under gränsen. Tidsstyrningen kan ställas in mellan 2 och 30 minuter och aktiveras när strömbrytaren slås på.

Duka Pro 90TH har en minimal energiförbrukning på endast 7,5 W och en mycket låg ljudnivå på 25 dB(A), vilket gör den både energieffektiv och bekväm att ha i sitt hem. Det är viktigt att ta bort spjället vid takmontering för att säkerställa optimal ventilation och undvika kondens.

Med en kapacitet på 85 m3/h är denna fläkt idealisk för badrum och andra utrymmen där effektiv ventilation krävs. Produkten har 5 års garanti om den ansluts av en auktoriserad elektriker.

Vad är en badrumsfläkt?

En badrumsfläkt är en mekanisk utsugsenhet som hjälper till att avlägsna fukt, ånga och lukt från badrummet. Den fungerar genom att dra ut fuktig luft ur rummet och leda den ut ur huset genom ett ventilationsrör. Badrumsfläktar monteras vanligtvis i taket eller väggen och kan vara antingen tysta eller kraftfulla, beroende på modell och dina preferenser.

Att installera en badrumsfläkt är en bra idé av flera skäl. Först och främst hjälper den till att förebygga fuktrelaterade problem som mögel och kondens, vilket kan leda till att väggar, tak och armaturer förstörs. Dessutom minskar risken för träskador och livslängden på badrumsmaterialet förlängs.

Förutom att skydda hemmet mot fuktskador förbättrar en badrumsfläkt även inomhusklimatet genom att eliminera dålig lukt och minska luftfuktigheten. Det skapar en behagligare och hälsosammare miljö för dig och din familj.

En badrumsfläkt är en viktig investering för alla badrum eftersom den hjälper till att hålla ditt hem i gott skick samtidigt som den förbättrar komforten och den övergripande livskvaliteten för dem som bor där.

Installera en badrumsfläkt

När det gäller installation av badrumsfläktar finns det två huvudmetoder: takmontering och väggmontering. Båda metoderna har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att välja rätt metod baserat på ditt badrums layout och specifika behov.

Montering i tak

Takmonterade badfläktar är den vanligaste installationsmetoden, eftersom de ofta är mer effektiva när det gäller att avlägsna fukt och ånga som stiger uppåt. Metoden innebär att fläkten monteras i taket, varifrån den suger upp fuktig luft som sedan leds ut genom ett ventilationsrör. När du väljer en takmonterad badfläkt ska du se till att taket är tillräckligt starkt för att klara fläktens vikt och att det finns tillräckligt med utrymme för ventilationsröret.

Väggmontering

Väggmonterade duschfläktar är ett annat populärt installationsalternativ, särskilt i badrum utan tillräckligt takutrymme eller i fall där takmontering inte är praktiskt. Väggmonterade fläktar installeras direkt på väggen och släpper ut fuktig luft genom ett ventilationsrör som löper genom väggen. När du väljer en väggmonterad fläkt måste du ta hänsyn till väggens tjocklek och struktur och placeringen av ventilationsröret.

Oavsett vilken monteringsmetod du väljer är det viktigt att följa tillverkarens anvisningar och lokala byggnormer noggrant. Om du inte har erfarenhet av den här typen av arbete bör du dessutom överväga att låta en fackman installera fläkten för att säkerställa en korrekt och säker installation.

När du väljer den bästa installationsmetoden för din badfläkt ska du ta hänsyn till faktorer som badrummets storlek och utformning, tillgängligt utrymme och hur effektivt du vill avlägsna fukt och ånga. Genom att välja rätt metod och säkerställa korrekt installation kommer du att kunna njuta av fördelarna med ett välventilerat och bekvämt badrum.

Vad ska man tänka på när man köper en badrumsfläkt?

Att välja rätt badrumsfläkt är viktigt för att säkerställa att ditt badrum är välventilerat och fritt från fuktproblem. I den här köpguiden hjälper vi dig att navigera bland de många faktorer som du bör tänka på när du köper en badrumsfläkt. Vi tar upp aspekter som kapacitet, ljudnivå, automatisk fuktreglering och timer, avstängningsspjäll, energiförbrukning, enkel rengöring och design. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du fatta ett välgrundat beslut och hitta den perfekta badfläkten för ditt hem. Så låt oss dyka ner i köpguiden och lära oss mer om vad du ska leta efter när du köper en badfläkt.

Kapacitet

När det gäller kapacitet är det viktigt att välja en badfläkt som kan hantera luftväxlingen i ditt badrum på ett effektivt sätt. Badrumsfläktens kapacitet mäts i kubikmeter per timme (m³/h) eller kubikfot per minut (CFM) och anger hur mycket luft fläkten kan flytta inom en viss tidsperiod. För att hitta rätt kapacitet för ditt badrum måste du ta hänsyn till rummets storlek och luftfuktighet.

En allmän tumregel är att fläkten bör ha en kapacitet på minst 10 gånger rummets volym per timme. Om ditt badrum t.ex. är 9 kvadratmeter stort och har en takhöjd på 2,5 meter ska du välja en fläkt med en kapacitet på minst 225 m³/h (9m² x 2,5m x 10). Det ger tillräcklig luftväxling och effektiv borttransport av fukt och ånga.

Om ditt badrum har hög luftfuktighet, t.ex. på grund av användning av bubbelpool eller ångdusch, kan du behöva välja en fläkt med högre kapacitet för att säkerställa optimal ventilation. Tänk också på om badrummet har naturlig ventilation, t.ex. fönster som kan öppnas, eftersom det också kan påverka den kapacitet som krävs.

Tänk på att en fläkt med för låg kapacitet kanske inte kan avlägsna fukt och ånga effektivt, vilket kan leda till mögel- och fuktproblem, medan en fläkt som är för stor kan öka energiförbrukningen i onödan. Därför är det viktigt att hitta rätt balans och välja en badfläkt med rätt kapacitet för ditt badrum.

Storlek på badrum (m²)Rekommenderad kapacitet (m³/h)
0-550-100
5-10100-200
10-15200-300
15-20300-400
20-25400-500
25 500

Observera att dessa siffror är vägledande och kan variera beroende på faktorer som badrummets utformning, antalet duschar eller badkar och den allmänna ventilationen i rummet. Det är alltid en bra idé att rådfråga en fackman eller ventilationstillverkare för mer exakta rekommendationer för just ditt badrum och din situation.

Ljudnivå

En annan viktig aspekt att tänka på när du väljer badfläkt är ljudnivån. En högljudd fläkt kan vara irriterande och störande, särskilt om ditt badrum ligger nära sovrum eller vardagsrum. Ljudnivån på en badrumsfläkt mäts i decibel (dB), och det är viktigt att hitta en modell som balanserar effektivitet och ljudnivå för en behaglig badrumsupplevelse.

Badrumsfläktar med låg ljudnivå ligger vanligtvis i intervallet 20-30 dB, medan de mer högljudda och bullriga modellerna kan ha en ljudnivå på upp till 60 dB eller mer. Som jämförelse kan nämnas att 30 dB är ungefär lika tyst som en viskning, medan 60 dB motsvarar normal samtalsvolym.

Om du vill ha en tyst badfläkt ska du leta efter modeller som är särskilt utformade för att vara tysta. Dessa modeller kan ha särskilda ljuddämpande egenskaper, t.ex. vibrationsdämpande motorfästen, tysta motorer eller aerodynamiskt utformade fläkthjul. Tänk dock på att tysta modeller ofta har lägre kapacitet, vilket kan innebära att de inte är lika effektiva när det gäller att avlägsna fukt och ånga i större badrum.

För att hitta rätt balans mellan ljudnivå och effektivitet bör du ta hänsyn till storleken på ditt badrum, din personliga komfortnivå och dina preferenser. Om du är beredd att acceptera lite mer buller för att få en kraftfullare och effektivare fläkt kan du välja en modell med högre ljudnivå. Men om det är viktigt för dig att badrummet är tyst kan en tystgående badfläkt vara det bästa valet.

Automatisk fuktreglering och timer

Automatisk fuktkontroll är en praktisk funktion som vissa badfläktar erbjuder. Med denna funktion kan fläkten automatiskt sättas på och stängas av baserat på den aktuella luftfuktighetsnivån i badrummet. Det innebär att fläkten bara går när den behövs, vilket kan spara energi och minska onödigt buller.

När du överväger en badfläkt med automatisk fuktreglering bör du leta efter modeller som har en justerbar fuktsensor. Detta gör att du kan ställa in önskad luftfuktighetsgräns och fläkten aktiveras när luftfuktigheten överskrider denna gräns. Genom att justera fuktsensorn kan du anpassa när fläkten slås på och av för att passa dina preferenser och badrumsförhållanden.

Förutom automatisk fuktreglering kan det också vara en fördel att välja en fläkt med inbyggd timer. Med en timerfunktion kan du ställa in en specifik drifttid för fläkten så att den fortsätter att gå under en viss tid efter att luftfuktigheten har sjunkit till önskad nivå. Detta kan bidra till att avlägsna kvarvarande fukt och förhindra fukt- och mögelproblem.

Automatisk fuktreglering och timerfunktioner kan öka kostnaden för en badfläkt, men de ger stora fördelar i form av energibesparingar och bekvämlighet. Om du vill ha en fläkt som kräver minimal manuell styrning och som kan anpassas till förhållandena i ditt badrum, kan en modell med automatisk fuktreglering och timer vara ett bra val.

Avstängningsbart spjäll

Ett avstängningsspjäll är en viktig funktion att tänka på när du köper en badfläkt. Spjället är en mekanism som öppnas när fläkten är igång och stängs när den är avstängd. Detta förhindrar att kall luft, fukt och insekter kommer in i badrummet genom ventilationskanalen när fläkten inte används.

När du väljer en badrumsfläkt med avstängningsspjäll ska du se till att det är en effektiv och tät stängningsmekanism. Ett bra spjäll ska öppna och stänga lätt utan att skapa extra ljud eller motstånd. Det ska också vara tätt för att förhindra drag och energiförluster.

Energiförbrukning

Energiförbrukningen är en viktig faktor att ta hänsyn till vid val av duschfläkt, eftersom den påverkar driftskostnader och miljöpåverkan. Fläktar med låg energiförbrukning är mer energieffektiva och kan bidra till att sänka dina elräkningar och minimera din miljöpåverkan.

När du jämför energiförbrukningen mellan olika fläktar ska du titta på wattalet, som är en indikator på hur mycket elektrisk energi fläkten använder. I allmänhet bör du välja en fläkt med lågt wattal, eftersom det ger lägre driftskostnader och mindre miljöpåverkan.

Överväg också att välja en badfläkt med energibesparande funktioner, t.ex. automatisk fuktkontroll, timer och lågenergibelysning (om fläkten även har belysning). Dessa funktioner kan bidra till att optimera fläktens energiförbrukning och säkerställa att den bara körs när det behövs.

Rengöring och underhåll

Rengöring och underhåll av din badfläkt är viktigt för att säkerställa en lång livslängd och optimal prestanda. När du väljer badfläkt ska du tänka på hur lätt den är att rengöra och underhålla.

En bra badfläkt bör ha en design som gör det enkelt att ta bort och rengöra komponenterna, t.ex. fläktbladen och eventuella filter. Vissa modeller har avtagbara eller tvättbara filter, vilket gör rengöringen enklare och mer miljövänlig eftersom de inte behöver bytas ut lika ofta.

Dessutom kan du leta efter modeller med självsmörjande motorer, som kräver mindre underhåll och har en längre livslängd. Det är också viktigt att välja en fläkt med en robust och hållbar konstruktion som tål den fuktiga miljön i ett badrum.

Genom att välja en badfläkt som är lätt att rengöra och underhålla säkerställer du att den förblir effektiv och fungerar optimalt under en längre tid. Det kan också bespara dig tid och besvär med regelbunden rengöring och underhåll.

Utformning

Även om funktionalitet och prestanda är viktiga aspekter när du väljer en badkarsfläkt, bör du också ta hänsyn till designen. En badfläkt med en estetiskt tilltalande design kan förhöja utseendet på ditt badrum och bidra till en behaglig atmosfär.

När du väljer en badfläkt bör du tänka på hur designen passar in i badrummets stil och inredning. Det finns ett brett utbud av designalternativ, från klassiska vita plastmodeller till moderna och eleganta metalldesigner. Välj en modell som kompletterar badrummets inredning och visuellt passar in i utrymmet.

Det är också värt att tänka på de praktiska aspekterna av designen. En badfläkt med en elegant och kompakt design är lättare att installera och tar mindre plats, särskilt om badrummet är litet. Funktioner som en integrerad lampa eller diskret placering av kontrollknapparna kan också göra fläkten mer praktisk och användarvänlig.

Sammanfattningsvis bör du ta hänsyn till både den estetiska och praktiska utformningen av en badfläkt när du väljer den modell som bäst passar ditt badrum och dina preferenser.

Relaterat: Så väljer du rätt duschvägg

VANLIGA FRÅGOR

Hur mycket ström förbrukar en badrumsfläkt?

Strömförbrukningen för en badrumsfläkt varierar, men ligger normalt mellan 5-20 watt. Den exakta förbrukningen beror på fläktens modell och effektivitet.

Hur stor är en badrumsfläkt?

Fläktens storlek beror på rummets storlek och behovet av luftväxling. Generellt rekommenderas en kapacitet på 25-30 m³/h per m² golvyta. Mät rummet och hitta en fläkt som uppfyller dessa krav.

Hur rengör man frånluftsfläkten i badrummet?

För att rengöra frånluftsfläkten ska du först stänga av strömmen. Ta bort locket från fläkten och rengör fläktbladen och insidan med en mjuk borste eller trasa. Se till att ta bort damm och smuts som kan blockera luftflödet. Sätt tillbaka locket och slå på strömmen.

Relaterat: Ny duschblandare? Se de bästa modellerna här